Интервю на Агенция "Фокус“ с Александра Наумова, директор Дирекция "Централна митническа лаборатория“, за новото лабораторно оборудване, което очакват митниците ни, какво могат да идентифицират те и дали ще могат да улавят така наречените "дизайнерски дроги“.

Може ли първо да ни обясните какъв точно е този проект и как се финансира той? 

През 2021 година, ЕП одобрява регламент, в който като част от Фонда за интегрирано управление на границите на ЕС се създава инструмент за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол, който обхваща и оборудване на митническите лаборатории. Около 2140 митници са разположени по външните граници на ЕС и е необходимо те да бъдат оборудвани по такъв начин, че да осигуряват ефикасно и ефективно дейността на митническия контрол на Съюза. Основната цел, която този финансов инструмент трябва да постигне, е да има адекватен митнически контрол с еквивалентни резултати. Не само по отношение на събираемостта на приходите при внос на стоки, което представляват традиционните собствени ресурси на ЕС, а да се подобри и цялостния контрол върху стоковия поток. Включително и по отношение на сигурността и безопасността, забрани и ограничения и прилагането на различни мерки и политики на ЕС спрямо стоките. Този финансов инструмент е разделен на три фази, за периода 2021 - 2027 година и през месец юни миналата година беше обявена процедурата за предоставяне на проектни предложения до ЕК за първия етап 2021 - 2022 година. България представи мотивирано предложение за лабораторно оборудване за трите митнически лаборатории на приблизителна стойност 2 300000 евро, като 80% от тази стойност се финансира от ЕС. Нашето предложение беше прието и беше подписано грандовото споразумение. Проектът стартира от 1 ноември 2022 година и е с продължителност 36 месеца.

Кога трябва да бъде закупено оборудването?

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за доставка на оборудването по Закона за обществените поръчки. Почти сме на финала на подготовка на документацията за обявяване на поръчката. При най-добро развитие на нещата до юни следващата година трябва да е приключила тази поръчка. А до края на 2023 година считаме, че оборудването трябва да бъде вече доставено, инсталирано и пуснато в действие, тоест да бъде оперативно.    

Какво оборудване трябва да бъде закупено в рамките на този проект? 

Нашата лаборатория функционира от началото на 1998 година. От 2006 година досега не сме правили цялостна модернизация на оборудването. Това е на-натовареното оборудване, функционирало повече от 10 години. То е в голяма степен амортизирано. Световните производители вече го считат за остаряло технологично. Не се произвеждат дори резервни части за него. И като цяло поддръжката на това оборудване става много трудна. Така че, предвидили сме да заменим старото оборудване с по-ново от същия тип, с което да извършваме по-срочно изследванията, което е необходимо за да се ускори предаването на резултата и съответно приключването на контрола от страна на митницата.

В рамките на проекта ще бъдат закупени, доставени и инсталирани четири основни групи лабораторно оборудване - стандартно лабораторно оборудване, високо технологично лабораторно оборудване, лабораторно оборудване за подготовка на пробите и митнически мобилни лаборатории.

За първия етап на програмата е предвидено да се осъществи подмяна на основните апарати в лабораториите и да се разшири обхвата на лабораторните изследвания с въвеждане на нови, съвременни методи. Затова в списъка с лабораторно оборудване са включени няколко модерни, специализирани системи за изследване с по-висока сложност. Общо 30 различни апарати и системи ще бъдат закупени.

А какво представлява самото оборудване?

Това са течно хроматографски и газ-хроматографски системи, масспектрометри, вълново – дисперсионен рентгено - флуоресцентен анализатор от висок клас и широк спектър от приложения, спектрометри, дигитални оптични и стерео микроскопи с камера и обработка на образа, апарати за изследване на енергийни продукти и други акцизни стоки, както и ръчен, преносим XRF анализатор за благородни метали.

В рамките на проекта ще се закупи напълно нов за българските митнически лаборатории настолен спектрометър за ядрено - магнитен резонанс. Този метод на изследване е разпространен в научно-изследователските лаборатории и не беше толкова навлязла техника в стандартните лаборатории за изпитване. Това е изключително мощен метод за разпознаване на нови структури на нови и неизвестни вещества, каквито са например новите синтетични наркотици , или така наречените дизайнерски наркотици. В България това не е много рядко срещано. Напротив, в последните 2 години митническият контрол се е разпрострял върху колетните пратки и вкарването в страната на много синтезирани вещества, малки като обем, които най-вече са предназначени, за да се смесят и да се направят за разпространение на дребно. С тази техника ние ще бъдем в състояние да правим разпознаване и да идентифицираме структурата на веществата. В списъка със забранени наркотични вещества, нашето законодателство е така направено, че да позволява не само определени вещества да бъдат ограничени, но и техните химически аналогии и структури. В момента, в който ние открием такъв аналог, той веднага попада в ограничителните мерки и се възпрепятства достигането му до получателя.

Фалшифицирането на лекарствата също е един проблем. В последно време сме изследвали доста такива заловени контрабандни форми, опаковки, с надписи какво съдържат тези медикаменти. В много от тях не се открива активна съставка, което представлява измама за потребителите, които ползват една незаконна мрежа за разпространение. От друга страна някои пък съдържат вещества, които не са тези, които са описани на опаковката. Ние и до момента успяваме да съберем необходимата информация като изпращаме съмнителните проби в Изследователския център на ЕС, откъдето получаваме информация. Но те са доста натоварени

Доколкото разбрах, често се случва напоследък да се внася от новата т.н. дизейнерска дрога. Това ли казахте преди малко?

Да. И не само това. За първи път реално да минават в Европа, са били установени именно тук в България, ние сме ги идентифицирали. Шест такива нови вещества са заловени за последните две години у нас. За две от тях, след като сме ги изпратили в Европейския изследователски център, за да установят структурата им, се оказа, че са съвсем нови молекули и в световен мащаб. И след нашия сигнал им бяха дадени и кратки наименования, за да бъдат разпознаваеми и в други части на света.

Може ли да посочите кои са те?

Те са от вида на синтетичните – канабиноиди, подобни на канабисовото действие, Проблемът е, че те не са изследвани как влияят върху човешкия организъм и потребителят ще бъде като тестов експеримент всъщност. Това е заплаха за човек. Също така много често в тези нелегални пратки се установяват и допингови субстанции. Те се разпространяват незаконно във фитнесите. Тяхното въздействие върху човешкия организъм е с висока степен на риск, и безконтролното им разпространение и използване също е проблем. Но тези вещества се търгуват най-вече по интернет.

Имаше и материали на наши колеги, които писаха и за добавки за отслабване.

Да, особено за една от тях, която съдържаше много опасно за сърцето вещество. В състояние сме да да ги разпознаваме. И въпреки, че в момента ние не разполагаме с ново оборудване, не оставяме така нещата, без да ги анализираме, като ги изпращаме в други центрове. Новото оборудване ще ни помогне вече да вземем нещата в свои ръце.

Кои митнически лаборатории ще получат от това оборудване? 

Българските митнически лаборатории са три в цялата страна. Това са централната, която е в Централно митническо управление в София, другата е в Териториална дирекция Митница Русе и третата е в Митница Пловдив. Те са специализирани в по-рутинни изследвания. Лабораторията в Русе е специализирана по отношение на горивата, а в Пловдив – за алкохолни напитки и хранителни продукти. Тяхното оборудване също ще бъде обновено.

Обяснете ни какво представлява една митническа лаборатория и какво се върши в нея? 

Традиционната дейност, която исторически е свързана с митническата лаборатория, изследва естеството на стоките, за да се определи правилният код на митническата тарифа, с който тези стоки се декларират. Този код е много важен, защото спрямо него се прилагат различни видове мерки. Когато митницата разполага с кода на дадена стока, може да се прецени какво е митото върху тази стока, дали има забрани и ограничения в друго законодателство, за да се спрат злоупотреби с нулеви мита. Това е именно фискалният елемент, приходите, които идват от митата на определена стока. Нашият анализ е за това да се установи дали стоката е тази, която е декларирана, или се опитва да се заобиколи заплащането на по-високи мита. Видовете стоки, които ние изследваме са толкова разнообразни, че това е предизвикателно за нашите експерти, те трябва непрекъснато да разширяват своите познания за най-новите технологии. Митниците са първите, които се докосват до тези най-нови технологии.