Финансов инструмент на ЕК "Инструмент за финансова подкрепа за оборудване за митнически контрол", дава възможност на държавите-членки на ЕС да оборудват митниците си със съвсем ново оборудване, което да отговаря на съществуващи и предстоящи заплахи. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус“ Иван Донев, държавен инспектор в Отдел "Рентгенови системи“ към Агенция "Митници“. Финансовият инструмент е част от Фонда за интегрирано управление на границите на ЕК.

"Беше създаден нарочен Регламент в тази връзка. Другият инструмент е насочен към граничните власти, или Гранична полиция. Идеята на ЕК е да можем да работим като един", каза Донев.

Чрез Инструмента се предлага възможност за хармонизиран и равностоен митнически контрол, като по този начин ще се избегне отклоняването на потоци стоки към най-слабо оборудваните пунктове. Постига се повишаване способността на държавите-членки да реагират на предизвикателствата, породени от постоянно развиващите се глобални бизнес модели и вериги на доставки, рязкото нарастване на електронната търговия, увеличаването на цифровизацията и необходимостта от подобряване на устойчивостта срещу кибератаки.

Това е един проект, който е насочен към всичките 27 държави членки на ЕС, каза още Иван Донев. "На всяка една държава-членка бе дадена възможност да кандидатства за финансиране за оборудване по един затворен списък. Това си е една доста голяма инициатива, чиято предистория започна през 2014 година, като реално работата по този проект стартира през 2019 година. Защото тогава беше проведено т.н. упражнение, при което всяка една държава-членка трябваше да даде списък с наличното си оборудване, като попълним един въпросник в табличен вид. Той беше изпратен до ЕК, за да извършат една предварителна оценка на потребностите. На всяка една държава беше дадена тази възможност." добави Иван Донев.

Възползвайки се от тази възможност Агенция "Митници“ кандидатства и е одобрена от Европейската комисия. Мащабният проект е за финансиране на доставката на 31 нови сканиращи машини и надграждане на една съществуваща система. Те ще отидат в 18 митнически пункта в страната ни. Оборудването ще бъде свързано в ново изградена централизирана система, която кореспондира с унифицирания файл-формат на рентгеновите изображения на Световната митническа организация.