Малките Антили са друг свят, една друга култура и други хора, различно от всичко, с което сме свикнали в нашето ежедневие. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ спортният редактор и пътешественик Донислав Донев.

Малките Антили са островна група в Карибския басейн, разположени са в полукръг с дължина 800 км. Тропическите острови предлагат много красиви и безкрайни пясъчни плажове. "Самият плаж е студен, в него няма желязна руда, която да се нагрява на слънцето. И въпреки жегите той остава студен, защото пясъкът се състои повече от корали.“

Едно от впечатляващите неща в Барбадос са сградите. "Там почти няма сграда по-висока от два етажа. Външният им вид е доста занемарен, но вътре не е толкова занемарен вида – залагат на подовете с плочки и стандартните стари уреди: газови котлони, печки. И изведнъж някаква супертехника на средата на стаята, нещо, което не отива на интериора на тези скромни къщурки.,“ разказа той и допълни, че повечето сгради нямат стъкла на прозорците заради постоянната температура от 29-30 градуса, като покриват прозорците с пердета и покривала. Покрай ниските къщи преминават преплетени жици от елинсталацията по стълбовете – "една невероятна плетеница, цели възли се образуват, които изглеждат невероятно странно на фона на красивата природа в Барбадос“.  

Местното население се състои от афроамериканци, които изглеждат точно както изглеждат и къщите им – обличат се небрежно, занемарено и дори безвкусно. Обикновено всички ходят обути с чорапи и джапанки, което явно е част от културата ми.   

"Те не са бедни като нация, защото в момента в което ги гледаш как са облечени, изведнъж вади последен модел телефон или изведнъж се качва в един хубав автомобил, който ти трябва да работиш поне десетина години, за да си го позволиш. Много е странно. Явно просто не ги интересува толкова визията на къщата и визията изобщо на града, колкото самите те да са си добре и да си имат всички удобства, които трябва да си имат,“ обясни спортният редактор.

Друго интересно нещо в столицата на Барбадос Бриджтаун е, че рядко се срещат популярните вериги за бързо хранене, повече си залага на местната кухня и ресторантите. "В местната кухня залагат много на пърженото, което на тези жеги някак си малко в повече ми идваше, но местните риби бяха вкусни, но все пак пържени. Отделно много залагаха на манджите – нещо с картофи, нещо с домати, ориз – защо да не сложим и ориз…“.

Круизният кораб, с който обикалят различните острови, описва като огромен, 19-етажен, с всякакви екстри и лукс. Отровите са вулканични, с невероятно красива природа и плажове. "Личи си, че всеки един остров е бил колония на дадена държава На остров Сейнт Джонс е бил американска колония и много му личи – изглежда на вилна зона. Плажът беше невероятен. Цивилизован остров, няма нищо с Доминика и Барбадос. Антигуа е като Брбадос – отново нецивилизовано, музика по улицата, пазар тип "Илиенци“.“