"Аз съм Сириус“ е посланието на Ваня Петкова към вечността. В антологията сме включили най-доброто от най-доброто от пет нейни книги. Това каза журналистът и дъщеря на поетесата Оля Ал-Ахмед в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя съставя антологията заедно със сина си Джоузеф. В нея са включени 100 стихотворения на поетесата, като те са подредени в обратна хронологична последователност, обясни Оля Ал-Ахмед. Книгата е илюстрирана от самата поетеса. "Показахме един нов, неизвестен талант на Ваня Петкова като художник. Показахме една изложба с 33 уникални графики и картини и те влязоха в антологията“, разказа

Премиерата на книгата бе на 26 април. "Това беше денят на нейната кончина. На 26 април 2009 г. Ваня Петкова не почина, а отлетя на Сириус – така винаги ни казваше приживе и ние сме убедени в това. Затова кръстихме целия спектакъл, цялата визия и книгата "Аз съм Сириус“. Това е призив към вечността, за която трябва да се подготвим с вечния си живот, с делата си тук, на земята. Всеки един край е начало на нещо друго. В същия този ден се роди и най-новата песен по стихотворения на Ваня Петкова по музика и в изпълнение на Деян Неделчев – "Бъди“, допълни тя.

Ваня Петкова е единствената поетеса, която прави три поетични рецитала в самолет по време на полет от София до Москва, Дамаск и Берлин. "Второто нещо, с което Ваня Петкова остава в историята заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова, е, че те са единствените три български поетеси, влезли в най-голямата трансконтинентална англоезична енциклопедия за жените поетеси-гении. Смятам, че това е гордост за България. Ваня Петкова е единствената българска поетеса, на която през 1983 г. "Балкантон“ издава авторска плоча с авторско рецитиране на стихотворенията и с музикален съпровод. Другото нещо, с което Ваня Петкова остава в историята, са над 800 авторски рецитала. Тя не позволяваше на актрисите да рецитират нейните стихотворения, защото не я чувстваха. Тя правеше спектакли, от които всъщност аз се учех като дете и попивах“, разказа Оля Ал-Ахмед.

Дълги години тя е съпровождала майка си по време на нейните рецитали в страната и чужбина. "Аз й пусках музиката, правех й музикалния съпровод и я акомпанирах на пиано. От 15-годишна попивах начина, по който тя рецитира. Затова рецитирам като нея. Не я подражавам, а я продължавам. Влагам свой усет в прочита на всяко стихотворение, но влагам нейната душевност“, обясни дъщерята на поетесата.

Много от творбите на Ваня Петкова са изпети. Тя има над 25 песни, от които 7 хита, допълни Оля Ал-Ахмед.

"Да си дъщеря на Ваня Петкова е гордост, радост, благодарност, благословия. За хората тя е творец, поет, личността, за мен тя е моята майка“, сподели още тя.