Учените от Университета в Ривърсайд, Калифорния, работят по създаването на универсална ваксина за множество вируси и други заболявания. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Изпитанията на РНК ваксината са в експериментална фаза. "Те не действат като при типичните векторни ваксини, които следят мутациите на вируса, улавят един или два компонента от него и го обезоръжават. Учените следват един съвсем различен принцип, който съществува в природата при някои растения, гъби и насекоми, които имат една вродена функция, която се нарича РНК интерференция. Когато едно растения, гъба или насекомо се срещне с някой вирус, неговите клетки раздробяват РНК молекулата и тя улавя всеки вражески компонент, който вижда на ниво клетка, и го обезврежда. Няма значение какъв е вирусът, просто тази РНК се мобилизира, раздробява се и прихваща всичко", обясни доц. Тодорова.

При хората обаче съществува така наречения В2 ген, който потиска тази функция, и затова тялото ни не може да се справя с вирусите. "Учените са се опитали да отстранят този ген при експеримент с новородена мишка. Заразили са я с тежко заболяване, подобно на чума при гризачите, но третирането с тази ваксина е подобрила шанса й за живот. Въпросът е, че когато извършим една такава генетична редакция, ние не знаем какво друго разместване, променяме или увреждаме", допълни Мариана Тодорова.