Тази година големите жеги дойдоха още преди настъпването на астрономическото лято, което е днес, 20 юни. И докато някои им се радват истински, други буквално се чудят как да оцелеят. Всеки понася топлината по различен начин, но е добре да знаем някои основни правила, които трябва да спазваме при високи показания на термометъра навън.

Стоене на закрито

Разходките и физическата дейност на открито не са никак препоръчителни в най-топлите часове на деня. Тогава трябва да бъдем на закрито, в климатизирани или проветри помещения, като се стремим температурната разлика между вътре и навън да не бъде повече от 5 градуса. Тази препоръка важи преди всичко за хората над 65 години, тези със сърдечно-съдови проблеми и наднормено тегло, предава lifestyle.bg.

Хидратация

Тя е важна винаги, особено когато дойдат жегите. Ако не приемаме достатъчно вода, рискът да се обезводним е голям, а това води до редица усложнения в здравословното ни състояние. В жегата важи правилото, че не чакаме да ожаднеем, за да пием вода. А тя не бива да е много студена, за да не стресираме организма.

През най-топлите дни трябва да избягваме или да намалим до минимум приема на алкохолни и кофеинови напитки, както и на тези с високо съдържание на захар. Същото важи и за сладките храни - всички те могат да допринесат за обезводняването на организма.

Пикантната храна също трябва да се избягва, защото повишава телесната температура и потенето, което може да ни дехдратира. Не бива да приемаме и всякакви тежки храни, за чиято преработка тялото ни изгаря прекалено много енергия, защото това води и до отделяне на още топлина. Затова високопротеиновото хранене е добре да остане за вечеря.

Лекарства

Някои медикаменти правят жегата по-трудно поносима и трябва да бъдем с особено внимание, ако ги приемаме. Това са някои лекарства за кръвно и сърдечни проблеми като бета блокерите, антихистамини срещу алергии, транквиланти и някои антипсихотични лекарства, както и дуиретици. Всички те оказват влияние върху изпотяването, а оттам и на охлаждането на организма, обяснява Forbes.