Технологичен стартъп прави толкова убедителни дълбоки фалшификати, които плашат дори журналист, подготвен за това. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Базираният в Лондон стартъп Synthesia прави най-добрите до момента дълбоки фалшификати, видеа и образи, които са неразличими от реалните.

Журналистка от Масачузетския технологичен институт прави социален експеримент, като дава съгласието си да й бъде създаден дълбок фалшификат. "По този начин тя иска да мине през процеса. Разговаряла е подробно с ръководителя на този стартъп, като го е питала как се чувства, след като знае, че компанията му ще бъде използвана предимно за зловредни цели, тъй като дълбоките фалшификати са силни в това да компрометират, да излъчат погрешно съдържание, да вменят грешна информация. Отговорът му е бил, че за нея това е дълбок фалшификат, а за него – синтетична медия“, разказа доц. Тодорова.

Журналистката е останала изненадана от това, че в създадения фалшификат не може да открие нищо необичайно и фалшиво.

"След 10-15 години наистина ще пребиваваме в тези различни реалности – “дигитална" и “реална", и вероятно ще имаме етикет на поведение и правила, които да съблюдаваме и които са различни. Просто ще трябва да превключваме от едната  в другата. Всичко това ще бъде много странно и шизофренно", коментира Мариана Тодорова.