След броени дни ще опитаме да прекосим Северния ледовит океан с гребна лодка. Това каза финансистът и пътешественик Стефан Иванов в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Преди няколко години заедно със сина си Макс прекосяват Атлантическия океан с гребна лодка, построена в гаража им. До този момент те не са плавали с гребна лодка. Построяват лодката в гаража си и преминават курс за капитани.

Решават да потеглят от северната част на Канада към Великобритания, но заради COVID пандемията не им е разрешено. Не успяват и от Испания. "Накрая намерихме пролука в Португалия за няколко седмици и потеглихме с Макс през 2020 г. Тръгнахме да плаваме към Бразилия, където той се е родил, но теченията и ветровете въобще не ни позволиха да се доближим до там. Трябваше да подминем и съседна Френска Гвинея. Суринам, Венецуела, Тринидад и Тобаго бяха затворени и акостирахме в Барбадос“, разказа Стефан Иванов.

Маршрутът им е съобразен с ветровете. "Те са непробиваеми. Пасатите, които обичайно в тази част на света духат от изток на запад, позволяват да имаш траектория от изток на запад. В северната част на Атлантическия океан пасатите духат наобратно. Всичко е добре, ако тръгнеш в правилния сезон. Но ние тръгнахме в неправилния – лятото, защото Макс беше ученик. Това беше сезонът на ураганите, когато дори ветроходните лодки се въздържат от прекосяването на Атлантика. Завариха ни съвсем неочаквани завихряния на ветровете, тропически бури, урагани. Това беше най-активната година на урагани, откакто се водят статистики“, допълни приключенецът.

Някои от бурите продължавали по три дни.

През цялото време те имат зад гърба си екип, базиран в различни точки на света. "Съпругата ми Жени се грижеше за всичко, включително координираше нашите навигатори, които от земята ни даваха напътствия, когато имаше приближаващи бури, насрещни и странични течения“, обясни Стефан Иванов.

За да не остане пътешествието просто авантюра, Стефан и Макс решават да го посветят на кампанията "Да! За живот!“ на Министерство на здравеопазването в подкрепа на донорството и трансплантациите.

През 2023 г. Стефан прекосява Южния ледовит океан с още петима гребци. Тръгват от Антарктида в северна посока и достигат до остров Лори. "От шестимата участници в експедицията, петима вече имахме опит с други океански гребания и въпреки това, най-силният член на експедицията, който беше прекосявал Атлантика с гребане, получи толкова остра форма на морска болест, че трябваше да бъде евакуиран на третия ден с лодката. Имахме съпътстваща спасителна яхта, което е задължително в този регион, така че беше безболезнена евакуация“, разказа Стефан Иванов.

Сега идва редът и на Северния ледовит океан. "Идеята е да потеглим от Южна Норвегия, южно от 60-ия паралел, и да бъдем първата лодка, която е прекосила целия Северен ледовит океан чрез гребане, достигайки до вечния лед. Надявам се да достигнем до най-северната точка, достигана с гребна лодка, северно от 80-ия паралел“, обясни приключенецът.

Каузата му този път е  съхраняване на биоразнообразието в Световния океан. "90% от големите риби в океаните вече са изтребени в резултат на свръхулов. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН 1/3 от рибите, които се използват за риболов, са застрашени от изчезване. От 90-те години насам световният улов като количество уловена риба непрекъснато спада. Човек си мисли, че океанът е необятен и неизчерпаем ресурс, а това въобще не е така. Още от предишната експедиция с дъщеря ми Лара стартирахме една петиция за обявяване на нови защитени зони от над 4 милиона квадратни километра около Антарктида. Искаме да упражним малко повече натиск и да бъдат обявени защитените зони“, разказа Стефан Иванов.