Сам Алтман иска да спре монопола на NVIDIA за производство на чипове. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

В момента NVIDIA е монополист и лишава от възможност по-малки компании да произвеждат графични процесори. "От качеството на GPU и CPU, произвеждани от NVIDIA, зависи какъв изкуствен интелект ще се създаде. Има глобален недостиг, а в последните месеци дори наемането на графичен процесор се оказва сериозно предизвикателство“, обясни доц. Тодорова.

За да се разреши проблема с недостига, който ограничава развитието на компаниите, разработващи изкуствен интелект, Сам Алтман смята, че глобалното производство на GPU и CPU трябва да бъде увеличено. Затова той търси инвестиция в размер на трилиони долари от Обединените арабски емирства.

Според доц. Мариана Тодорова САЩ и Белият дом ще се опитат да запазят монопола на NVIDIA в производството на процесори, тъй като това е въпрос на стратегическо предимство и геостратегическа сигурност. "САЩ отделят почти 50 милиарда долара за следващите години, за да увеличат капацитета, като 11 милиарда ще бъдат за разработка и 39 милиарда – за производство на чипове, но под техен контрол. Това е въпрос и на национална сигурност. Ако дадем  достъп на страни като Саудитска Арабия и Китай да правят GPU и CPU, това означава да им се даде конкурентно предимство върху това те да направят генерален изкуствен интелект и да имат нови пробиви“, обясни тя.  

Диверсифицирането на производството на процесори е важно, защото то ще даде възможност изкуственият интелект да се развива, отбеляза футурологът. "Но от друга страна ние все още не сме измислили механизмите за контрола на този генерален изкуствен интелект“, допълни тя.