Роботаксита ще превърнат автомобилите в услуга. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

В недалечно бъдеще автомобилите ще станат услуга. "Те няма да бъдат повече показателни за нашия социален статус, богатство, вкусове. Ще има наземни коли или електрически вертикално излитащи автомобили, тип дронове. Има все повече такива разработки. Проблемът е единствено в лицензирането, тъй като те са въздухоплавателни средства и трябва да се регулират прецизно. Другият проблем е колко дълго може да издържи батерията преди да се презареди. Някои от разработките в Китай твърдят, че са постигнали 120 км пробег, което прави тези летящи коли все по-възможни в градска среда", обясни доц. Тодорова.

В България също има компания, която работи сериозно по подобен проект. "Тяхната идея беше да създадат луксозни таксита, които да оперират само в рамките на мегаполисите и да избягват задръстванията", допълни футурологът.

Роботакситата, които могат да се управляват от изкуствен интелект, съществуват от 2018 г. и са успешни, припомни Мариана Тодорова. "Теоретично това може да се случи още утре. Но на практика е по-трудно, защото ние трябва да пригодим инфраструктурата и да снабдим шосетата със сензори. Т.е. тук е много важна концепцията за интернет на нещата, защото сензорите ще дават информация на колите и ще гарантират безопасност. С вертикално излитащите и приземяващи се робоколи е малко по-трудно, но и там вече има доста добри разработки", посочи тя.

Появата на такъв тип превозни средства ще спести много ресурси. "Има прогнози, че ще намали колите съществено, защото те ще се ползват като услуга".

Очаква се и революция в дизайна. "Те могат да са проектирани като заседателни зали, кинозали, зали за забавление, просто защото когато не сме ангажирани в това да шофираме, можем да извършваме редица други неща", допълни доц. Тодорова.