Това е последната снимка, направена на Хачико, японско куче акита ину, запомнено с непоколебимата си лоялност към собственика си.

Хачико е бил собственост на професор Ейзабуро Уено, който е живял в Шибуя и е преподавал в Токийския  университет в началото на 20-те години на миналия век.

Всеки ден Уено отива до гара Шибуя с Хачико, за да си хване влака за работа. След като приключва лекциите си за деня, професорът взима обратно влака и се връща на гарата точно в 15:00.

Кучето му Хачико винаги е там и го чака търпеливо, за да се приберат заедно у дома.

Един ден Уено получава инсулт по време на работа и така и не се връща.

А в същия ден Хачико дълго чака стопанина си.

Въпреки това кучето продължава да го чака всеки ден - пристига малко преди 15:00 часа и седи до късно. Макар че много роднини и познати се опитват да го вземат при себе си, то неизменно се завръща на гарата, за да чака стопанина си.

Местните търговци и работниците започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред

Хачико ходи на гарата всеки ден в продължение на 9 години до смъртта си през 1935 г.

През 1987 година по мотиви от тази история е направен филма "Hachiko Monogatari“ (Япония), а през 2009 "Хачико: история на едно куче“ (САЩ) с Ричърд Гиър в главната роля.