Американската космическа агенция NASA потвърди, че обектът, който се разби в къща във Флорида по-рано този месец, е боклук, изхвърлен от Международната космическа станция (МКС). Металният обект е бил изхвърлен от орбиталния пост през март 2021 г., съобщиха от NASA в понеделник, след като анализираха пробата в космически център "Кенеди“.

Цилиндричният предмет е с тегло близо килограм и проби покрива на къщата, а след това премина през 2 етажа. Собственикът на дома Алехандро Отеро каза пред Би Би Си, че синът му за малко се е разминал с  удара.

От НАСА съобщиха, че обектът е част от около 6 тона хардуер, който е бил изхвърлен от станцията, след като са били инсталирани нови литиево-йонни батерии. Установено е, че отломката е част от стойка, използвана за монтиране на батериите върху товарния палет.

"Очакваше се хардуерът да изгори напълно по време на навлизането в земната атмосфера на 8 март 2024 г. Една част от хардуера обаче оцеля и се удари в дома във Флорида“, заявиха от агенцията.

"Едва не удари сина ми. Той беше на две стаи разстояние и чу всичко“ казва Алехандро за момента на сблъсъка, предава bTV.

"Аз се разтреперих. Бях напълно обезверен. Какви са шансовете нещо да се стовари върху къщата ми с такава сила и да причини толкова много щети?“, казва още той и изразява благодарност, че никой не е пострадал..

Според NASA МКС ще "извърши подробно разследване“ на това как отломките са оцелели след изгарянето.

Какво се случва с космическия боклук?

Космическите отпадъци от изстреляни ракети, развалени и стари спътници, и всички други човешки следи в Космоса се превръщат във все по-голям проблем за нас.

Отпечатъци от човешката природа има оставени дори на Луната, която също е в процес на задръстване с боклук.

През 2020 г. Европейската космическа агенция подписа договор с швейцарска компания за първото почистване на боклук от Космоса. Сделката беше на стойност 86 млн. евро и се очаква мисията да започне през 2025 г.

Въпреки че в момента около Земята обикалят около 2000 активни сателита, в Космоса има още близо 3000, които вече не работят. Освен това има около 34 000 отпадъци с размери над 10 см и милиони по-малки парчета, които обаче могат да се окажат катастрофални, ако се ударят в нещо друго – например ракета или скафандър на космонавт.