ЗАБРАНА ЗА СЛАДОЛЕД – ИТАЛИЯ

След неуспешен опит през 2013 г. Милано отново се опитва да прогони похапващите сладолед до късно вечерта от улиците си - като местното правителство предлага нов закон, който може да влезе в сила следващия месец.

Милано предлага нов закон за забрана на сладоледа след полунощ в опит да защити "спокойствието“ на жителите.

Начален законодателен документ беше подаден от местната община и ако бъде приет, сладоледът до късно вечерта може да бъде забранен още следващия месец.

Обхващайки 12 района, предложението ще забрани всякаква храна за вкъщи, включително пица и напитки след полунощ, в опит да се намалят шумните групи, тълпящи се по улиците на италианския град, които пречат на жителите да спят спокойно.

Марко Гранели, заместник-кметът, каза: "Целта е да се търси баланс между общуването и забавлението от една страна, и спокойствието на миланци“.

Предложението ще влиза в сила от средата на май и ще продължава до ноември.

Забраната ще важи от 12.30 след полунощ през делничните дни и от 1.30 сутринта през уикендите и официалните празници, като се прилага само за маси на открито в опит да се разчистят улиците.

Гражданите имат срок до началото на май да обжалват и предлагат промени в закона.

Предложението ще касае следните райони: Ноло, Лазарето, Мелцо, Изола, Сарпи, Виа Чезариано, Арко дела Паче, Комо-ГаеАуленти, Порта Гарибалди, Брера, Тичинезе и Дарсена-Навили.

Това обаче не е първият път, когато Милано се опитва да забрани сладоледа след полунощ.

Още през 2013 г. тогавашният кмет Джулиано Писапия се опита да приложи подобни мерки, но след ожесточена реакция, включително движението Occupy Gelato, той се отказа.

След това той произнесе думите: "Хората могат да ядат сладолед денем и нощем, където пожелаят“.

МУЛЕН РУЖ – ФРАНЦИЯ

Перките на вятърната мелница на Мулен Руж, най-известният кабаре клуб в Париж, паднаха.

Червените остриета, част от вятърната мелница, монтирана на покрива на емблематичната парижка сграда, паднаха на земята през нощта в ранните часове на четвъртък.

"Мулен Руж, в 135-годишната си история, е преживял много приключения, но е вярно, че това е първият път, в който перките падат“, каза генералният мениджър Жан-Виктор Клерико.

"Малко преди 2 сутринта крилете на мелницата поддадоха, паднаха на булеварда, но за щастие по това време нямаше минувачи.“

Няма данни за пострадали. В четвъртък първите три букви от името на клуба, част от големия неонов надпис отпред, също липсваха.

Говорител на Мулен Руж каза, че театърът ще разследва причината за инцидента с експерти и застрахователи. Мосю Клерико каза, че каквато и да е причината, със сигурност не е умишлено деяние.

В четвъртък работници бяха видени да вдигат червените перки от земята.

Мулен Руж, основан през 1889 г., е най-известен като родното място на модерната форма на танца кан-кан.

Съвременната публика на неговите танцови представления се състои предимно от туристически групи.

През 2001 г. музикален филм, който се развива в клуба, с участието на Никол Кидман и Юън Макгрегър, режисиран от Баз Лурман, печели два Оскара, изравнявайки се с постиженията на оригинала на Джон Хюстън от 1952 г.

ПОРЕДЕН РЕКОРД – ГАНА

Мъж от Гана, изучаващ горско стопанство в Алабама, постави световен рекорд за най-много прегърнати дървета за един час, като прегърна 1123 дървета в Националната гора Тъскиги.

29-годишният Абубакар Тахиру се запалва по опазването на природата, докато израства във фермерска общност в Тепа, Гана. Следва магистърска степен по горско стопанство в Auburn University.

Опитът за рекорда изискваше Тахиру да обвие двете си ръце около всяко дърво в тясна прегръдка, без да причинява никакви щети на дърветата. Никое дърво не може да бъде прегърнато повече от веднъж, което изисква Тахиру да се движи бързо между прегръдките.

Тахиру постеше за Рамадан по време на опита си за рекорд, което представляваше допълнително предизвикателство.

"Невъзможността да се пие вода през целия опит представляваше значително предизвикателство, особено като се има предвид необходимото физическо усилие“, каза той за Световните рекорди на Гинес. "Обаче това също се оказа полезно по някакъв начин, тъй като нямаше нужда да правя водни паузи, което ми позволи да продължа опита без прекъсване от началото до края.“

Със средно 19 дървета в минута, Тахиру лесно надмина минималното изискване от 700 дървета, за да постави рекорда.

Този рекорд повишава осведомеността за значението на дърветата и опазването на околната среда.

МНИМ РАСИСТ – САЩ

Спортен директор на гимназия в Мериленд е изправен пред наказателни обвинения, след като полицията каза, че е използвал изкуствен интелект, за да дублира гласа на директора на гимназията в Пайксвил Ерик Айсуърт, карайки общността да вярва, че Айсуърт е направил расистки и антисемитски изказвания за учители и ученици.

"Вече имаме убедителни доказателства, че записът не е автентичен“, каза началникът на полицията в окръг Балтимор Робърт Маккълоу пред репортери по време на пресконференция в четвъртък. "Установено е, че записът е генериран чрез използването на технология за изкуствен интелект.“

31-годишният Дажон Дариен беше арестуван в четвъртък по обвинения в преследване, кражба, нарушаване на училищните дейности и отмъщение срещу свидетел след продължило месеци разследване от полицейското управление на окръг Балтимор.

Опитите от страна на медии и информационни агенции да се свържат с Дариен или Айсуърт за коментар не бяха успешни.

Като оставим настрана необичайните подробности за този случай, той подчертава сериозния потенциал за престъпна злоупотреба с изкуствения интелект, за който експертите предупреждават от известно време – това каза Хани Фарид, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, който специализира в цифрова криминалистика.

Фарид каза, че е помогнал на полицията да анализира записа. Полицията на окръг Балтимор също се консултира с друг анализатор и експерти от ФБР. Заключението им е, че записът е подозрителен и е малко вероятно да е автентичен.

Само за няколко долара всеки може да използва изкуствен интелект, за да прави аудио и видео фалшификати. Залозите са високи, но софтуерът за откриване на т. нар. deepfake не винаги се справя.

"Това, което е особено трогателно тук, е, че това е директор на училище в Балтимор. Това не е Тейлър Суифт. Не е Джо Байдън. Не е Илон Мъск. Това е просто някакъв човек, който се опитва да преживее деня си“, каза той. "Това ви показва уязвимостта. Как някой може да създаде тези неща и да ги използва като оръжие срещу всеки от нас.“

Предполагаемата схема на Дариен е започнала през януари в опит да отмъсти на Айсуърт, пишат следователите в обвинителните документи, предоставени на NPR. Двамата мъже били в противоречие помежду си заради "предизвикателствата в работата на Дариен“, пише полицията.

Айсуърт започна разследване срещу Дариен през декември 2023 г. за потенциална злоупотреба с 16 в училищни средства. Парите са били платени на лице, наето като помощник-треньор по футбол, но според полицията то никога не е свършило работата.

Освен това Айсуърт бе упрекнал Дариен, че е уволнил треньор без неговото одобрение.

Според заповедта за арест Айсуърт казал на Дариен, че договорът му вероятно "няма да бъде подновен следващия семестър“.

На 17 януари детективите разбраха за гласовия запис, за който се твърди, че е на Айсуърт и се разпространява в социалните медии. Записът, който все още може да бъде намерен онлайн, твърди, че е хванал Айсуърт да изрича пренебрежителни коментари.

"Аудиозаписът, катализаторът на това разследване, имаше дълбоки последици“, се казва в обвинителните документи. "Това не само доведе до временното отстраняване на Айсуърт от училището, но и предизвика вълна от изпълнени с омраза съобщения в социалните медии и многобройни обаждания до училището. Записът също така причини значителни смущения за персонала и учениците на гимназията.“

Училището беше залято със заплашителни съобщения и Били Бърк, ръководител на синдиката, който представлява Айсуър, каза, че семейството на директора е било тормозено и заплашвано.

От самото начало на разследването директорът заяви, че смята, че записът е фалшив.

Дариен беше задържан в четвъртък сутринта на международното летище Тергуд Маршал в Балтимор, Вашингтон, след като опитал да се качи на полет за Хюстън, каза командир Маккълоу.

Охраната спряла Дариен заради пистолет, който той сложил в багажа си, и когато полицаите проверили името му при обиск, открили, че има издадена заповед за ареста му, каза Маккълоу.

Дариен беше освободен срещу необезпечена гаранция от 00. Делото му е насрочено за 11 юни.

След като проследи тази история, Фарид остава с въпроса: "Какво ще бъде последствието от това?"

Той изучава дигиталната манипулация повече от 20 години и проблемите са станали "много по-големи, а последствията по-тежки“.

Айсуърт е в отпуск, откакто аудиозаписите станаха публични. Гимназията Пайксвил се ръководи от районен персонал, откакто директорът е напуснал, и планът остава тези временни администратори да останат на работа до края на учебната година, каза Мириам Роджърс, началник на държавните училища в окръг Балтимор.

Що се отнася до Дариен, Роджърс каза: "Предприемаме подходящи действия по отношение на поведението на арестувания служител до и включително препоръка за уволнение“.

Изпълнителният директор на окръг Балтимор Джон Олшевски каза по време на пресконференцията в четвъртък, че този случай подчертава необходимостта "да се направят някои адаптации, за да се актуализира законът спрямо технологията, която се използва“.

Фарид каза, че като цяло реакцията от страна на регулаторите остава слаба, понеже не желаят да поставят капак върху технологичните компании, които разработват тези инструменти, или да установяват закони, които правилно наказват нарушителите и защитават хората.

"Не разбирам в кой момент ще се събудим като държава и ще кажем защо позволяваме това? Къде са нашите регулатори?“

МИША ДУПКА – САЩ

Забележителност на тротоара в Чикаго, която някои жители галено наричаха "мишата дупка“, беше премахната в сряда, след като градските власти установиха, че частта, носеща отпечатъка на животно, е повредена и трябва да бъде заменена, казаха служители.

Отпечатъкът е странност в жилищен квартал от северната страна на Чикаго от години, но придоби нова слава през януари, след като комик от града сподели снимка в социалната платформа X.

Вниманието обаче бързо досади на съседите, които се оплакваха от посетители по всяко време на денонощиетп, понякога оставящи монети и други предмети, разпръснати по тротоара. Освен това мнозина в квартала твърдят, че отпечатъкът всъщност е причинен от катерица.

Ерика Шрьодер, говорител на Министерството на транспорта на Чикаго, каза, че парчето от тротоара, "съдържащо известната "миша дупка“, сега е временно прибрано.

Тя каза, че къде в крайна сметка ще се окаже плочата на тротоара, която има отпечатък, наподобяващо очертанията на плъх - нокти, опашка и всичко останало - се очаква да бъде "съвместно решение между градските отдели и кметството“.

Шрьодер каза, че участъкът с мишата дупка, както и други части от тротоара по улица Roscoe, са били премахнати от екипите на Министерството на транспорта в сряда сутринта, след като агенцията ги е проверила и е решила, че трябва да бъдат заменени поради повреда.

Джорджина Улрих, съседка, засне видео как екипи използват трион за бетон, мотокар и накрая камион, за да премахнат плочата и да я откарат.

По-късно в сряда беше излят нов бетон, каза Шрьодер.

Офисът на съветника Скот Уагеспак получава оплаквания от няколко месеца, както за тази част от тротоара, която е неравна, така и за хората, които се събират там, за да разгледат и снимат дупката на плъхове, каза в сряда Пол Сайовек, началник на персонала на Уагеспак.

"Това беше просто комбинация от факта, че тротоарът беше неравен и също така, че хората се появяваха по различно време на деня и нощта и вдигаха много шум и създаваха други проблеми“, каза той.

През януари някой запълни дупката на плъха с материал, наподобяващ бяла мазилка, въпреки че изображениет беше набързо изровено от феновете, съобщи тогава Chicago Tribune.

Жителят на Чикаго Уинслоу Дюмейн каза пред вестника, че хората, живеещи наблизо, твърдели, че отпечатъкът е там от близо две десетилетия.