Наскоро бирени спа центрове бяха открити в Исландия, Испания и САЩ, но те се основават на една по-стара традиция в страна с дългогодишна история на бирен бастион - Чешката република. Витражът на един от най-великите учени в историята - датския астроном от 16-ти век Тихо Брахе ви гледа, преди да скочите в гигантска дъбова вана с вместимост 1000 литра. С големи черпаци се в нея се добавя ключовия елемент

"Това е хмел - той облекчава стреса от тялото ви, а също така отваря порите. Добавя се и бирена мая, която има много витамин В и ви кара да изглеждате по-млади“, казва експерт по бирата.

Chateau Spa Beerland е един от най-грандиозните бирени спа центрове в Чехия - страната, която през 80-те години на миналия век роди тази своеобразна модерна уелнес тенденция, пише Би Би Си, цитирана от bTV. 

Сградата, в която се помещава спа центърът, е част от националното културно наследство и носи името U Zlaté Hrušky (При златната круша) в Прага - това е мястото, където Тихо Брахе е живял и работил от 1599 г. Днес стаите на бирения спа център предлагат привличащи вниманието декоративни елементи - от витражи до астрономически стенописи.

В непосредствена близост до ваната има огромно легло от слама, което представлява традиционно чешко допълнение към хмеловото изживяване в джакузито. След къпането бодливото легло има за цел да стимулира допълнително кожата чрез грапавостта на сламата - по същия начин, по който любителите на скандинавската сауна могат да удрят кожата си с клонки.

Накрая във ваната се изсипва и бира. Не просто някаква стара бира - а нефилтрирана първокласна чешка бира, която, тъй като все още съдържа пълния набор от ключови съставки като дрожди, е по-"жива“ и запазва качества като високо съдържание на витамини. А чехите познават бирата си - това е нация, която консумира почти два пъти повече бира на глава от населението от втората, която е голям любител на бирата в света - Австрия.

В случай че смятате, че наливането на висококачествена бира във ваната е разхищение, до ваната са поставени удобни кранове с безкрайно количество бира.

Уелнес тенденция в световен мащаб

Привържениците на това изживяване вярват, че съединенията в бълбукащата вана са полезни за кожата, облекчават мускулния стрес и подобряват кръвообращението. Ароматите на хмел пък се смятат за средство за релаксация и подобряване на настроението. А приятната новост на тази уелнес тенденция води до откриването на бирени спа центрове по целия свят.

Неотдавна бяха открити такива в Исландия и Испания, а BierBath, който бе открит в края на 2023 г. близо до Балтимор, следва откриването през 2021 г. на Oakwell Beer Spa в Денвър. През тази година ще бъде открит и първият бирен спа център в Обединеното кралство в The Norfolk Mead в източната част на Англия.

Нарастващата международна популярност на концепцията се дължи на възможността, която тя предоставя, да се обединят два популярни източника на удоволствие: спа релаксация и бира.

Какво казва лекарите за банята в бира?

Бирата се състои от три компонента, които са полезни за кожата: малцови зърнени култури, дрожди и хмел, казва д-р Синди Джоунс.

Възможно е обаче да има по-силни аргументи от страна на благосъстоянието.

"Бирата се състои от три компонента, които са полезни за кожата: малцови зърнени култури, дрожди и хмел. Както малцовите зърна, така и дрождите съдържат витамини от група В, които увеличават хидратацията и еластичността на кожата и намаляват хиперпигментацията. Хмелът, в частност, е богат на ксантохумул и хумулон - първият е мощен антиоксидант, който показва противоракови и противовъзпалителни свойства, а вторият е антибактериално средство с обещаващи заздравяващи кожата свойства“, казва казва д-р Джоунс, биохимик в Colorado Aromatics.

Проучванията показват също, че екстрактите от хмел могат да намалят тревожността, леката депресия и стреса.

Дългогодишната история на хмела в народната медицина като помощно средство за сън се потвърждава и от науката.

"Напоследък все повече научно внимание се обръща на хмела за грижа за кожата. Той може да увеличи производството на колаген, за да намали бръчките, както и да намали възпалението на кожата“, казва още експертът.