Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Николай Гурбанов, диригент на Академичния народен хор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Хорът се завърна от турне във Валенсия, Испания, където с изпълнението си изправи на крака многобройна публика. Световната звезда - цигуларят Васко Василев избра за новия си проект именно най-стария студентски народен хор от Пловдив.

Академичният народен хор при АМТИИ - Пловдив е създаден през 1980 г. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. За изключителните си творчески постижения хорът е носител на редица високи отличия и награди. 


Г-н Гурбанов, разкажете ни повече за това турне и за вашия успех?

Това турне беше изключително голямо предизвикателство за всички нас, защото такъв музикант от световно ниво, какъвто е Васко Василев, работи с такава динамика. И беше изключително интересно за мен, за момичетата, тъй като първото предизвикателство беше това, че трябваше да изпълняваме класически образци с нашия хор. Първо трябваше да се направят транскрипции от партитури за смесен хор, които да се приспособят към женския народен хор, към неговия диапазон и специфика разбира се. Оттам нататък ние трябваше да се съобразим със симфонични оркестър, който беше предварително записан, за да направим звукозаписите тук, в България. И реално нашето турне започна така: през нощта в 22.00 часа кацнахме във Валенсия и оттам направо отидохме в катедралата "Свети Никола“, където снимахме видеоклипове на записите, които предварително направихме тук, в България. И така започна турнето ни. На другия ден във Валенсия имахме почти цял ден на репетиция със симфонични оркестър под диригентството на техен диригент Мигел, който работи с хора. Това беше другото предизвикателство за нашия хор, защото всеки един състав си има своя диригент и е свикнал с него и е много трудно за кратко време да се приспособи, но момичетата просто са герои, реагираха на всичко, справиха се отлично.

Нека да кажем все пак, че това е народен хор, нали така?

Това е народен хор, да.

Това е народен хор в изпълнение със симфоничен оркестър – наистина много интересно.

Имахме две произведения, които изпълнихме със солист Васко Василев и симфоничен оркестър и нашите момичета от нашия хор. Интересното беше, че ние бяхме единствените гости, които бяхме там, всички други бяха местни изпълнители, освен Васко Василев разбира се. И това беше още един атестат за това, че за организаторите и конкретно за Васко е много важен този състав.  Защото те направиха всичко възможно пътуването да се осъществи. Важна беше и голямата подкрепа на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ и лично от ректора на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак, както и от Община Пловдив. Но и  организаторите поеха немалка част от разходите на състава само и само да отидем – това са все пак 23 момичета, плюс двама ръководители, не е малка бройка, не става въпрос за един или двама души. Посрещането беше уникално. Много добри условия, грижиха се за нас през цялото време. Имахме си личен транспорт, който уважаваше всички наши капризи. Разбира се, това е силно казано, защото ние нямахме време даже и да се разходим във Валенсия, тъй като програмата беше много натоварена. Два концерта изнесохме в рамките на един ден, единият беше преди обяд, другият след обяд. И общо взето защо казвам предизвикателство? Защото за пръв път специално на мене ми се случи спектакълът да се направи предния ден, преди самия концерт. Всичко се сглоби предния ден, което беше изключително интересно, в позитивния смисъл на думата малко напрегнато, защото все пак всички разбрахме какво ще се случи ден преди да трябва да застанем пред публика от над 1000 души. Другото интересно е, че не бяхме пред българска публика, а публиката стана на крака.

Да, реално те не са разбирали какво изпълнявате. Какво пяхте?

Значи, първата част от програмата на спектакъла ние я открихме. Момичетата, излизайки на сцената, запяха българска песен в обработка на Иван Спасов, големия български композитор, след това имахме 15 минутна програма изключително само с фолклорни образци – обработки от Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски, Кирил Стефанов, от Иван Спасов също.

След което започнаха другите компоненти на спектакъла, като беше включен рап със симфоничен оркестър и Васко Василев, класическа музика, характерната испанска музика, и отделно едно произведение програмно, в което участва и Академичният народен хор. То реално беше написано за симфоничен оркестър и Академичен народен хор.

Кажете сега, как така се породи това желание да си партнирате с Васко Василев? Доколкото разбирам имате и предстоящи проекти с него.

Ами преди няколко години, може би 10 години, Васко Василев беше дошъл с желание да работи с Академичния народен хор. Но не знам тогава, аз бях още студент и също участвах в хора, и не знам какво се случи тогава, нещо с диригента явно не се разбраха. Но сега, през ноември месец, Академията покани Васко Василев да участва в проекта "Проекции на диалога“. Той преди да дойде, може би два месеца преди това, ми се обади по настояване на нашия ректор  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и каза, че иска да работи с този състав, и докато бъде в България иска активно да репетира с хора произведения, които предварително ще ми прати. Той ми прати няколко произведения, ние започнахме да ги работим с хора. Когато дойдоха със своя екип в Академията, ние бяхме готови. Той беше силно впечатлен от това, което чу, и в рамките на два дни буквално ни даде около десетина нови произведения, които ние трябваше да разчетем, той да ги чуе, да нанесе някакви корекции и така. След което, когато свърши всичко това, тези три дни, той каза, че иска да бъде с нас да концертира в Испания и много би се радвал, ако това се случи през февруари месец. Но тъй като всичко е свързано със средства, благодарение пак казвам на нашия ректор, която просто каза: "Не, това ще се случи февруари месец каквото и да става“ и направи всичко възможност да намери средствата, с които да изпрати състава в Испания. За щастие Васко много беше очарован, защото отделно от тези 10 неща прати още други неща, които ние постоянно правехме, записвахме, изпращахме и така. И се оказа, че той иска този проект да бъде перманентен - ние да изнасяме тези концерти с него и даже на други континенти. И това е много голям стимул и за състава ни и атестат за нашия труд.

Наистина, да. Проектът си е дошъл от него и той си го е замислял. Това  е трахотно!

О, да, да това си е негова идея изцяло. Това е за България наистина нещо много значимо, защото става въпрос за световната сцена и то с български състав, с българска народна музика, и не само разбира се, но основно. За България наистина е гордост и чест.

Каква е програмата на хора за тази година? Имате ли някакви други по-значими прояви?

Да, да. Имаме доста прояви, даже аз в момента пътувам за Созопол, защото, живот и здраве, в края на лятото ще имаме едно участие в един голям също световен фестивал, който се организира в Созопол, но още не смея нищо да кажа, тъй като не е абсолютно сигурно. Много са участията, ние имаме поредица от концерти в Бургаска област, в Летния театър в Бургас, даже тази година момичетата няма да почиват лятото, тази дългоочаквана ваканция, която всеки чака с огромно желание, няма да случи, защото ще трябва да работят.

Също така се подготвяме и за големия - Световния хоров шампионат, който ще бъде през 2025 година, което също е много, това е за Гран При в областта на хоровото изкуство. Така че много са значими проектите, които ни очакват. Отделно имаме на месец поне по пет участия, и то сериозни, говорим за цели програми, не просто с една-две песнички. И това може само да ни радва, защото целият този труд, който ние влагаме, се увенчава с много голям успех. И пак казвам, че това е основно и благодарение на нашата Академия, защото все пак Академията я припознават в цял свят,  и хорът си емблема за нашата Алма-матер.

Ние правим обработки на български фолклор, но не сме обърнали гръб и на автентичния фолклор – ние изпълняваме и Неделински двуглас, и едногласни песни от Шопския край, песни на високо от Сатовча. А другото, което забравих да кажа е, че в края на месец юни част от хора, камерен състав, така искат организаторите, заминаваме за Нидерландия също. Така че тази година имаме две излизания на състава извън България. Това не се е случвало в близките 20 години - в една година да имаме две и повече излизания извън България, което също е добър атестат за хора.

А това в Нидерландия някакъв фестивал ли е? И пак с Васко Василев ли?

В Нидерландия доколкото аз имам информация, моят ангажимент персонално е да изнеса лекция за българския фолклор, за митологията, за животните, засегнати в текста, и въобще в митологията на фолклора ни. Освен това, трябва самият хор да направи workshop, т.е. да научи чужденците как се пее дадена песен на двуглас, триглас, четириглас, и отделно от това трябва да направим самостоятелен концерт, в рамките на 75 минути.

Кога ще бъде това?

От 28 до 30 юни.

Пак ще ви търсим, сигурно ще е интересно да разкажете как е преминало.

Ами да, за мен това също е предизвикателство.