На 20 октомври 2010 година 14-годишно момиче изчезва безследно, след като излиза за училище от дома си в Амарило, американския щат Тексас.

13 години по-късно Джесика Делгадило отново се появява, съобщава местното издание Amarillo-Globe News, позовавайки се на данни на органите на реда.

На 2 ноември жена се е свързала с отдел "Убийства“ на полицията, твърдейки, че е изчезналата Джесика. Може ли наистина да е така? 13 години след изчезването? Разследващите са вземат ДНК проби от жената и ги изпращат за изледване. Няколко месеца по-късно резултатите показват, че това наистина е Джесика Делгадило, предава bTV.

Случаят все още остава загадка. Жената моли полицията да не публикува подробности за изчезването ѝ, както и текущото ѝ местонахождение.

Преди да изчезне беследно, Джесика никога не е бягала от дома си.

Шест месеца след като е видяна за последен път, полицията приключва разследването без резултат. "Не знаем какво се е случило с нея“, казва тогава старши полицейски офицер.

През 2023 г. случаят на Джесика обаче отново излиза от архивите и се появява в публичното пространство, след като следователи в родния ѝ град създават отдел за "студени досиета“.

Може би тогава жената решава да се свърже с органите на реда, за да съобщи, че е жива.

"Студените досиета“ са разгледали три случая, надявайки се да им вдъхнат нов живот и да дадат нова енергия на разследванията. Местната полиция иска помощ от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца. Оттам бързо изпращат двама агенти в Амарило, за да помогнат с разследванията. Агентите вникват в детайлите на всеки случай. Те актуализират стара информация и разпространяват подробности за изчезванията в социалните мрежи, като разпространяват и снимки на изчезналите лица към настоящата им възраст, генерирани чрез изкуствен интелект.

Случаят на Джесика Делгадило е приключен, което дава на следователите време и свобода да съсредоточат усилията си върху двата случая, останали неразрешени.

През 2002 г. в Амарило изчезва Бранди Ноубъл, тогава на 16-години. Нейният профил е определен като "застрашен“. Преди да бъде подаден сигнал за изчезването ѝ, тя е в неизвестност вече 6 месеца.

През 2008 година изчезва и 9-годишният тогава Дориен Томас.