Халфбайк натоварва цялото тяло равномерно и е един добър уред за тренировка. Това е интересна компилация между велосипед и скеайтборд, просто един микс от много неща. Това каза създателят на Халфбайк архитект Мартин Ангелов в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус".

Той разказа, че идеята за създаване на "Халфбайк" се реализира почти на шега. "Няколко прототипа по-късно започна да прилича на продукт", каза създателят му.

Халфбайк наподобява колело, но принципът на каране е коренно различен. "То е много компактно, базата му е много къса. Велосипедистът кара изправен, няма седалка, т.е. човекът винаги е на педалите. То е нещо средно между джогинг, каране на ски и каране на колело. Халфбайк се управлява с балансиране на тялото, а не чрез кормило. Предната гума е по-голяма от задните, тя е движещата, а задните две са колесар, който чрез накланяне се усуква и колелото завива чрез задницата си", обясни Мартин Ангелов.

Продуктът, който компанията предлага на световния пазар, е претърпял много оптимизации във времето. Печели Наградата на дизайнерите Red Dot през 2015 г.

Заедно с Михаил Кленов представят продукта пред американската платформа "Кикстартер“ за набиране на инвестиции за "Халфбайк“ 1. "Зад тази платформа стои общност от хора, които са крайни потребители. Това е сцена, на която хората представят проектите си, и ако продуктът се хареса, хората дават пари. С тези пари започва стартиращото производство на даден продукт. Успяхме да постигнем целта си и за шест месеца да произведем първите 100 велосипеда. Това беше много ключов момент, защото ни научи на производство, на техническата част на колелото с всичките му проблеми и особености“, разказа Мартин Ангелов.

Същата година правят и втора кампания в "Кикстартер" с тотално променен дизайн на Халфбайк. "Той беше и визуално различен и с този дизайн спечелихме Наградата на дизайнерите Red Dot в последствие. Бяхме най-успешният проект в "Кикстартер" за превозно средство някога въобще в цял свят. Тогава трябваше да направим 2500 колела, пак за шест месеца. Събрахме близо 1 милион долара в кампанията и трябваше ударно да сформираме екип, да намерим място, работилница", сподели изобретателят.

В следващите няколко години проектът продължава да се развива и да добива все по-голяма популярност. Разработват и третия финален модел на Халфбайк и той е представен на трета кампания в "Кикстартер".

Мартин Ангелов разказа и за проекта си "Колелиния" за висящи велосипедни линии. "Това е един проект-утопия за велоеалеи, базирани на опънати метални въжета във въздуха. Това са линии, които преодоляват някаква трудност в града. Направихме няколко прототипа на колело, което се движи по въже, като линия за атракция и изживяване", обясни той.

Ася АЛЕКСАНДРОВА