Цветът на годината в интериорния дизайн е “прасковен мъх". Това каза интериорният дизайнер Калин Благов в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". “Той е излъчен от “Пантон". Това е лайтмотивът в цветовите гами през 2024 г. Този цвят предполага жизнерадост, топлина, слънце, това е цветът, около който според последните модни тенденции оформяме вътрешното пространство", поясни Благов.

“Модният дизайн, интериорният дизайн, всички дизайн направления са свързани помежду си. Мощното завръщане към земните тонове в последните години набираше скорост и тази година е в своя пик. По-естествени материали, завръщане към камъка и дървото са характерни за вътрешното обзавеждане през 2024. Бургундско е друг цвят на годината - изключително наситено червено, като хубаво червено вино. Шоколадово кафявото също е актуално", каза още Благов.

Всички тонове на сивото остават константна величина в интериора. “Може да се фокусираме върху заоблените форми, които стартираха силна тенденция преди 2 г. Тази година е година на арките и дъгообразните форми у дома, най-вече във вратите и прозорците", даде подробности дизайнерът.

“Тапетите отново стават много модерни. Геометричните форми като мотиви на тапетите, както и точките, също са желани в момента от клиентите. Силна тенденция е и комуникацията между един конкретен цвят и всички останали компоненти в стаята - т.е. стая, която е напълно едноцветна", поясни Благов.

“Има класически пропорции - например 60% основен цвят, 30% допълващ, 10% акцент. Вариациите обаче са тотално свободни. През 2024 г. имаме връщане към природата - ако се чудим как да комбинираме мебелите, достатъчно е да погледнем през прозореца и да вкараме тези цветове в стаята си", уточни Калин Благов.

Бягството от корпоративното усещане личи дори в офиса - търсене на зеленина, усещане, че си у дома, не в стегната среда. “Екологичното строителство е начин да се приближим до естественото. Нещата, които обличаме, с които се храним, ни отдалечават от природата и естествено е да търсим отново път към нея. Модните тенденции опитват да наваксват това отдалечаване. Копнежът за свобода е важен компонент дори в интериорния дизайн", смята Благов.

“Милано събира дизайнери от цял свят. Пространството в Италия навсякъде “говори". В края на април ще има Миланска седмица на

дизайна, която ще разкрие още интересни нови тенденции във вътрешното обзавеждане", стана ясно от думите на Благов.