"Meta ще налага филтри на снимки с интимно съдържание, ако има голота, се налага автоматичен филтър за замъгляване. Ако бъде идентифицирана личността на снимката, ще бъде предупреден човекът на нея". Това каза футурологът доц. Мариана Тодорова в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Предупреждение ще получи и публикуващият, който нарушава определени правила. На този етап това няма да спре постването на такъв тип снимки обаче, отбеляза събеседникът.

Ако изтрием съдържанието си онлайн, до някаква степен ще бъдем защитени от злоупотреба с личността ни онлайн, но не изцяло. "Когато говорим за новите професии, има специалист по дигитална смърт. Той би отговарял за заличаването на следите ни в дигиталното пространство, за да предотврати морални щети. Не можем обаче да бъдем отшелници - достатъчно е нашият глас да бъде записат за 15 сек от телефонен разговор и изкуственият интелект ще го пресъздаде", разкри Тодорова.

При наличност на наша снимка може да се направи монтаж и да се създаде фалшиво видео с наше участие. "Трябва да знаем, че бихме могли да станем жертва на подобни злоупотреби - да се ползва самоличността ни и да започнем да разговаряме, че такива неща ще стават в драстични размери. Припомняме, че предстоят избори в Съединените щати, които са поле за такива злоупотреби", отбелаза още футурологът.

Финансови транзакции, изискване за плащания и инвестиции могат да се направят в наш ущърб чрез изкуствен интелект. "В дългосрочен план се търси противодействие на тези тенденции, медиите ще създадат вероятно водни знаци и маркери, по които хората да се ориентират, че съдържанието е оригинално, независимо дали е видео или статия. Социалните мрежи вземат вече подобни мерки", подчерта още доц. Тодорова.

"15 -секунден запис е достатъчен за генериране на гласа ни съвсем правдоподобно", обясни Мариана Тодорова. "Приложения публично заявяват, че предлагат това като услуга. Качеството на записа, особено на български език, ще бъде друго и едно чувствително ухо би могло да улови измамата, но измамниците могат да създадат допълнителен фонов шум и да подберат думите така, че да номерът за мине", поясни Тодорова.

От май влизат в сила регулации за изкуствения интелект на ниво ЕС, съобщи още Тодорова. Забранява се лицевото разпознаване по камери на улицата. Ще има малки изключения - например при извършване на престъпление и издирване на жертвите. В САЩ и Китай това разпознаване е разрешено. "Различните стандарти към изкуствения интелект ще създаде проблеми - лице, извършител на престъпление в Америка, не може да бъде осъдено на база доказателства през лицевото разпознаване в Европа. ОССЕ публикува важни документи с препоръки за работата на изкуствения интелект. На 21 март в ООН се гласува декларация, според която се регулира изкуственият интелект. Има редица опити за регламентиране на неговата дейност. Някои от документите са с необвързващ характер и големи компании вече сами си налагат рестрикции, за да съхранят дейността си", подчерта футурологът.

"Трябва да се подготвим психически за морални щети и психологически срив, ако станем жертви на изнудване чрез голи снимки и видеа, дори фалшиво генерирани. Като граждани трябва да апелираме към правителствата да създадат строги санкции, дори наказателни, защото подобно нещо трябва да се пресече. Дори кандидатът за президент Тръмп преди седмици се беше усъмнил дали е казал нещо или не и стана ясно, че става дума за фалшификат", отбеляза още доц. Тодорова.