Изкуственият интелект може да разпознае дали мозъкът е на мъж или жена с точност до 90%. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Станфорд обучават изкуствен интелект на различни характеристики на мъжкия и женския мозък. "Софтуерът прави много ясно диагностициране кой мозък е мъжки и женски, с точност до 90%. Изкуственият интелект открива, че жените са по-податливи на депресия, тревожност и хранителни разстройства, като дешифрира функционалността на мозъка на жените, докато мъжете са по-склонни да развият аутизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност и шизофрения“, обясни доц. Тодорова.

Това проучване разкрива разликите в мозъчната активност между мъжете и жените.

"Виждайки тези зависимости с помощта на изкуствения интелект, може да са окаже, че някои заболявания са полово предопределени, като са подсилени от съответните гени, среда и начин на живот. Те биха могли да ни помогнат да се справим по-лесно с тези заболявания, защото ще видят каква точно е причината в мъжкия или в женския мозък“, допълни Мариана Тодорова.