С помощта на изкуствен интелект учените ще идентифицират възможността човек да развие сърдечносъдови заболявания. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Втората най-честа причина за смъртността в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания, отбеляза тя. 17,9 милиона човека умират годишно от болести на сърдечносъдовата система, но реалният брой е много по-голям.

В статия в списание "Нейчър Ситюейшън“ екип от учени публикува данни, според които изкуственият интелект ще може да проследява състоянието на хора със сърдечни заболявания. "Когато има възпаление на артериите, организмът започва да трупа мазнини около сърдечната област и възпалението, за да компенсира този проблем. Тези мазнини обаче водят до възпаление на кръвоносните съдове и когато тези кръвоносни съдове около сърцето се стеснят прекалено много, се получава исхемично заболяване, което води до високо кръвно налягане и приключва с инфаркт или инсулт. Изкуственият интелект чрез образна диагностика и обработване на снимките от ехограф, томограф и друг тип изследвания изгражда много ясен модел при кои хора ще започне този процес на стесняване на кръвоносните съдове 10 години по-рано така, че те да започнат превантивно лечение. По този начин те никога няма да достигат до тежките фази с високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт“, обясни доц. Тодорова.

Изследването е базирано на 40 000 души, страдащи от сърдечносъдови заболявания, и резултатите са изключително точни. "Изкуственият интелект идентифицира точно рисковите индивиди. Благодарение на тях те са сменили своя протокол за лечение с много по-ефективен“, допълни доц. Тодорова.