Индонезийската кухня е нещо  уникално и неповторимо, предава репортер на Sofia24.bg. Индонезия е страната в която се влюбих. Индонезия е страната на ориза, рибата и лютите подправки, там където уличната храна е безопасна, защото е люта и се приготвя на много силна температура. Индонезция – където печените на жар калмари са крехки и се топят в устата, защото са люти! 

Всеки от нейните 17 509 острова предлага разнообразни специалитети, безумно вкусни и доста пикантни. Кухнята съчетава много влияния в зависимост от културните особености на племената. Обединява се около трите основни за региона продукта: риба, кокосов орех и люти чушки във всичките им разновидности. Във всяка една от вкусотиите има богатство от ароматни подправки и сосове – най-често джинджифил, сладък соев сос, лайм, самбал (лют сос от червено чили), куркума, къри, кориандър, канела, тамаринд (индийска фурма), фъстъци, чесън и индийско орехче.

Ако си поръчвате супа, не си поръчвайте нищо друго, тъй като порциите са огромни и ще се наядете само с нея

Основното хранене в Индонезия се поднася на обяд. Менюто обичайно включва супа, салата и основно ястие. То винаги се съпровожда от един или повече самбал – пасти от подправки, с които се овкусяват ястията. Местните ядат с пръсти и загребват задължително с дясната ръка. Ястията често се сервират върху бананови листа на масата или бамбук. По средата на масата се слага оформен като висок конус сварен ориз.

ОРИЗЪТ Е НАВСЯКЪДЕ

Ястия с ориз се приготвят за закуска, обяд и вечеря. Индонезийска   легенда  гласи, че един юноша, попаднал на небето, донесъл от там оризови зърна в цепнатините на петите си и те поникнали на индонезийския архипелаг. Оттогава без ориз не минава нито една церемония, нито една трапеза. Дори на държавния герб са изобразени оризови класове.

ЛЮТОТО Е ПОЛЕЗНО

Колкото по-люта е храната, толкова е по-полезна, твърдят индонезийците. Да се консумира люто е полезно по няколко причини. Първо, лютото ви предпазва от преяждане. Няма как да си сипете няколко чинии с основно или супа, ако са люти. Второ, лютото предпазва от бактерии, буквално ги ликвидира. Трето, в Индонезия температурата на въздуха е почти постоянна до 33-36 градуса. Тази температура в комбинация с люто си е естествена сауна. Няма как да ядете люто, и то при такава температура, и да качвате килограми!  Върнах се оттам с 5 кг по-малко, а си хапвах с огромен апетит.

БЕЗ СОЛ, БЕЗ ЗАХАР

В Индонезия хората не употребяват сол. Компенсират я с лютите подправки, които придават такъв вкус, че напълно заместват солта. Захар също не видях да слагат в кафето и чая. Предпочитат мед или  натурален захарен сироп, но в минимални количества. Затова при азиатците сърдечно-съдовите заболявания са рядкост и продължителността на живота им е с 15% по-висока, от тази на европейците и другите народи.

РИБА, РИБА И ПАК РИБА

Наблягат на морските дарове и всичко, което океанът им дава. Рибите са толкова много, че за няколко дни престой е абсурд да ги запомня, запиша или опитам всичките. Но това, което успях да опитам, беше божествено. Калмари, октоподи и други подобни се приготвят предимно на скара. По традиция преди храна пият натурални прясно изцеден сок от драконов плод или студен чай от лимонова трева. По време на храната не се пият течности –  не било полезно, сетивата трябва да се насладят на лютия вкус.

Супа от сладолед

Индонезия е уникална във всичко! Само тук може да ядете зелен шоколад, да пиете син чай и бяло кафе или да сръбнете супа от сладолед. Ето няколко рецепти, които ще ви позволят да опитате у нас  вкуса на Индонезия.

Патица по индонезийски

Продукти:

3 бр. патешки гърди, нарязани на хапки

2 с. л. соев сос

1 с. л. захарен сироп или мед

1 с. л. лимонов сок

1 ч. л. чесън, ситно накълцан

1/4 ч. л. черен пипер

4 с. л. Зехтин

 

За пикантния фъстъчен сос:

1/4 ч. ч. нарязан на кубчета зелен лук

2 с. л. зехтин

1/2 ч. ч. гладко фъстъчено масло

2 ч. ч. вода

1 с. л. соев сос

1 с. л. лимонов сок

1 ч. л. захар

1/4 ч. л. смлян джинджифил

1/4 ч. л. чесън накълцан

1/4 ч. л. лют червен пипер или стрито чили

 

Смесете соевия сос, захарта, лимоновия сок, чесъна, пипера и чили. Прибавете патешкото и мариновайте за 30 мин. Забодете месото на дървени шишове и по желание намажете със зехтин.Изпечете за 5 мин.  в предварително сгорещен оребрен тиган. Междувременно пригответе фъстъчения сос.Сотирайте зеления лук в зехтин. Свалете от огъня и прибавете фъстъченото масло. Постепенно прибавете вода, след това останалите необходими продукти. Варете на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докото заври. Намалете температурата и оставете да къкри непокрито за 5 мин., докато сосът се сгъсти достатъчно, че да покрива гърба на лъжица. Разбърквайте често.Поднесете патешкото заедно със соса. Може да сервирате върху горещ варен ориз или индонезийски спагети.

Гадо-гадо с фъстъчен дресинг

Продукти:

3 ч. ч. зеле, нарязано

3 ч. ч. зелен фасул, нарязан на по 5 см.

2 ч. ч. мини-морковчета

1 средно голям картоф, сварен с кожата, обелен и нарязан на кубчета

½ бучка твърдо соево сирене, нарязано на кубчета и запържено в много олио за кратко

½ краставица, нарязана на тънки кръгчета

1 твърдо сварено яйце, нарязано на две половинки

1 ч. л. запържен лук

300 г фъстъчен сос (фъстъчено масло, разбито с вода)

Бланширайте зеления фасул, морковите и зелето докато омекнат. (Прибавете зелето 5-8 минути след зеления фасул и морковите, тъй като му е нужно по-малко време.) Загрейте фъстъчения сос и сложете зеленчуците в него. Сервирайте към всичко!

Риба тон по индонезийски

Продукти: 1 кг филе риба тон, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки счукан чесън, 1 ч. л. хималайска сол,  1 жълтък, 100 грама брашно, вода и олио.

За соса: 1/3 ч. ч. захарен сироп, 1  ч. ч. доматен лют кетчуп или лют доматен сок, 1 с. л. царевично брашно, чаша вода,соев сос, 1 ч.л стрити люти чишки стрити или чили  и 2-3 лимона.

Рибата се маринова в сместа от брашно, жълтък, черен пипер, сол, чесън и вода. Олиото се загрява предварително в тавичка или тиган и рибата, предварително нарязана на кръгчета, се пуска в горещата мазнина, докато придобие златист цвят. След това се вади, като се изцежда много добре. Сосът се приготвя от захарния сироп, кетчупа, лимоните и соевия сос. След това се добавя към предварително забърканото царевично брашно с вода. Общата смес се излива в тигана, където се бърка на тих огън до сгъстяване. Изпържената риба се разбърква добре в приготвеният солено-сладък сос. Сервира се добре гарнирана отгоре с "гадо – гадо" – индонезийска смес от ситно накълцани зеленчуци.