Мисията на онлайн медията "Аз чета" е да накара хората да четат повече и по-добра литература, да информира читателите за книгите, които променят животи. Това каза Диляна Денева – отговорен редактор на "Аз чета" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Сайтът представлява съвкупност от много и различни интересни рубрики, в които се представят нови книги, различни ревюта, интервюта с много автори, както български, така и и чуждестранни, както и класации за най-продавани книги, които се представят всяка седмица. "В неделя представяме новите книги, които излизат на пазара, подбрани от самите издателства, а не по наша преценка на редакторския екип,“ обясни тя, като допълни, че сайтът "Аз чета" е отворен към издателствата и книгите, които те намират за важни и издават: "Това е един вид реверанс към тях и към читателите, които искат да знаят какво ново ще се появи".

Според нея разнообразието от книга на пазара е огромно и читателят трудно би се ориентирал самостоятелно. Точно затова едно от местата, където може да се получи информация е платформата "Аз чета". "Разнообразието е огромно: от книги за самопомощ, любовни романи, жанрова литература, фентъзи, включително българско, през псевдонаука и конспирации, през класическа литература, която все още я има и издателствата й дават нов живот. Има за всеки по нещо."

"Времеубежеще" е книга, която откакто спечели международната награда "Букър" не слиза от класациите на най-продавани книги, въпреки че тя не спада към категорията "масова литература“, разказа още Диляна Денева, като сподели, че едни от най-често четените книги са тези, по които има филмови адаптации, като "Дюн", "Аргайл“, както и наскоро излезлия сериал по "Сто години самота" на Маркес. "Това кара хората да посягат и към книгите, което е чудесно".

Българите се интересуват все повече от здравето си както на физическа, така и психическа основа, затова и книгите на тези теми са много популярни. Псевдонауката и конспирациите вълнуват много голям брой читатели, както и книги за инфлуенсъри. "Това е тенденция, която е обусловена от техническата ера, в която живеем", обясни редакторът.

Диляна Денева обясни също, че онлайн медията се старае да обръща внимание и на тези книги, които получават по-малка видимост и не са силно маркетирани, но не са по-малко стойностни, като според нея дори чисто пъти са много по-смислени. Тя силно препоръча дебютния роман на българката Емине Садкъ "Керван за гарвани“, която както обясни тя си е проправила път без особена реклама, като градска легенда – от читател на читател, от уста на уста. "Книгата беше трудно намираема, сега получи новото си трето издание и нов живот. Темите в книгата са колкото простички, ежедневни, толкова и дълбоко философски, общочовешки. Книгата е много смислена и силно я препоръчвам."

По думите ѝ последните години българската литература процъфтява, което според нея се дължи на това, че авторите ни пишат добре. "Имаме страхотни автори и имаме много желаещи хора да пишат, затова и виждаме страхотни книги. Българската литература е в абсолютен разцвет", категорична е редакторът на сайта "Аз чета" Диляна Денева.