8 милиона работни места може да изчезнат във Великобритания заради изкуствения интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

"Гардиън" публикува статия с данни на Института за изследване на публичната политика. "Тя е апел към британските политици, работодателите и синдикатите да обмислят тези цифри и да вземат мерки. За тази година 11% от работните места вече са засегнати от навлизането на изкуствения интелект, като се очаква до края на 2024 и следващата година процентите да нараснат до 57. Тук не говорим конкретно за професиите, а за задачи в тях", обясни доц. Тодорова.

Най-уязвимите групи са жените, младите хора и заетите почасово. "Едва 0,4% от разработчиците по света са жени, те не познават толкова добре изкуствения интелект. Младите хора, защото те са начинаещи експерти и вършат само механичната работа – нещо, което и изкуственият интелект прави. И почасово заетите, защото се предполага, че почасовата работа също е дейност по обработване на данни, т.е. механична, а изкуственият интелект се справя прекрасно там", обясни футурологът.

Най-застрашени са създателите на съдържание без критичен анализ и оценка като публицисти и маркетолозите. Оказва се, че ChatGPT и другите езикови модели конструират прекрасно блогове. Графичните дизайнери, анализатори и оператори на данни, програмисти, юристи за правен анализ, образни диагностици е медицината също са сред застрашените професии, допълни Мариана Тодорова.