"Незабавно след промените в Изборния кодекс предприехме действия по набавяне на необходимите документи за обезпечаване на изборния процес. Това заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК по време на срещата с президента Румен Радев, на която бе обсъдена подготовката за предстоящия предсрочен вот.

"По информация на печатницата, хартията е вече заявена от тяхна страна, а доставката ще е в деветата календарна седмица - 27 февруари - 5 март. Необходими са дни за поставянето й в машините, за да може да се работи. В информацията на печатницата на БНБ се посочи срок за количество от 30 хиляди ролки." По думите на Нейкова датата 26 март практически е с много голям риск да няма хартия. "За 2 април хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще създаде необходимата организация секциите да имат хартия", допълни тя.

"Ние проведохме експеримент с предоставена от БНБ хартия с три различни вида защита. През целия вчерашен ден, членовете на Комисията гласувахме цял ден на три машини и експериментът беше проведен успешно, т.е. нямаше технически проблем с хартията, която предостави печатницата на БНБ", обясни Нейкова.

"Според нас датата 26 март крие още един риск, когато се сменя часовото време. Техниците, които подготвят машините, сменят часа и тук се крие риск, защото машините ще е неприятна ситуация, ако не може да стартира изборният ден за машинното гласуване", смята още тя.

"Искам да дам пример - на последните избори са гласували с машина по 242 избирателя на една секция. Една ролка в била достатъчна и на сегашните избори, но трябва да има и резервни. Моето мнение е, че бихме могли да справим във всеки срок ще се касае до хартията." Това обясни Емил Войнов от ЦИК по време на срещата.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов сподели притесненията си, че има проблем, свързан с дизайна на бюлетината за машинно гласуване, а тя трябва да съответства на образеца на хартиената. "Може да се окаже, че 30 см. няма да бъдат достатъчни и трябва да осигурим колкото се може повече хартия", посочи той.

Камелия Нейкова допълни, че също ще проявят творчество за дължината на бюлетината, но решенията им трябва да съобразени и със Закона. "Не можем да променим ширината на ролката.Това ще в едно от трудните решения. Според нея най-важният текст в Закона е, че се отпечатва бюлетина за машинно гласуване, в което в отразен вота на избирателя.

В заключение президентът благодари на членовете на ЦИК, че са изложили притесненията си за рисковете относно подготовката на извънредните парламентарни избори. "Не смятам да дискутираме промените в Закона. Припомням, че кампанията е важна. Трябва да се фокусираме към отчитането, броенето и регистрирането на вота", бе категоричен Радев.

"Молбата ми към СИК е да избегнем грешките с дописвания на протоколите, защото това е част от недоверието на хората към изборния процес", допълни още той. 

ЦИК не предоставя код на никого, процедурата е разписана и сме я спазвали прецизно, в заключение каза Камелия Нейкова. Според нея в по време на изборите са свързани много институции и се надява държавата силно да се ангажира в този процес.

Припомняме, че до този момент Радев не е обявил кога ще разпусне Народното събрание, което ще определи и датата на предсрочните парламентарни избори.

Преди няколко дни той заяви, че ако вотът се проведе на 26 март, каквито са и първоначалните прогнози, има голяма вероятност от проблем с осигуряването на хартия за машините, което бе потвърдено и от ръководството на ЦИК.