Продължаваме да следим казуса с издателство "Еделвайс". След като Асоциация "Българска книга" изпрати специално за "Фокус" официалната си позиция и сезира прокуратурата, проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом“, благодари на АБК за бързата и своевременна реакция. 

Писмото на проф. Оскар е адресирано до Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга“. Публикуваме го без редакторска намеса: 

"Бих искал да Ви благодаря за бързата и своевременна реакция на нашето отворено писмо относно специализиран щанд на издателство Еделвайс, което издава материали, отричащи Холокоста и прославящи крайно-дясна, антисемитска и расистка идеология.

Разпространението на материали, които отричат Холокоста и пропагандират екстремистки възгледи, представлява сериозна заплаха за моралния облик на нашето общество, за историческата истина и за основните принципи на равенство, уважение и права на човека. Тези идеологии не само подкопават паметта и страданията на жертвите на Холокоста, но и подхранват омраза, предразсъдъци и дискриминация. Радваме се, че като организация, свързана с културното развитие на обществото осъзнавате и работите срещу тези заплахи.

Събития като Холокоста ни напомнят за ужасите, които могат да възникнат, когато ненавистта и дискриминацията се разрастват безпрепятствено. Затова е от съществено значение да работим за просветление и образование, за да насърчим толерантността и разбирателството в обществото ни. Подкрепата и сътрудничеството на всички заинтересовани страни, включително издателствата, имат жизненоважно значение за постигането на тази цел.

От мое име и от името на Изпълнителното бюро на организацията Ви благодаря още веднъж и Ви пожелаваме успешен Пролетен панаир на книгата с надежда истинската и значима литература да стигне до повече хора."

Припомняме, че в специално интервю за Агенция "Фокус" представител на издателство "Еделвайс" определи като скандално искането да бъдат премахнати от Панаира на книгата.