Позицията на издателство "Еделвайс“ е, че искането да бъдем премахнати от Панаира на книгата е абсолютно скандално, защото е в нарушение на Конституцията на Република България, която защитава свободата на словото и свободата на изразяване. Това заяви Звездомир Андронов, представител на издателството пред Неда Узунколева от Агенция "Фокус“. Изявлението идва след като организацията на евреите в България "Шалом“ публикува отворено писмо, в което твърди, че "Еделвайс“ разпространяват антисемитска литература и идеология. 

"Ние продаваме книги, които по никакъв начин не са забранени от българското законодателство. За Дейвид Ървинг, когото споменават в писмото, мога само да кажа, че той е историк, който е написал над 40 книги. Всеки може да провери с едно елементарно търсене в Google, че неговите книги се продават по цял свят", заяви Звездомир Андронов.

"Нормално е, има хора с различни мнения, различни интерпретации, но не може да искаш да забраняваш някое мнение и различна гледна точка. Ако позволим това да се случи  и нашето издателство бъде възпрепятствано да участва в такова изложение, това означава да се върнем в годините преди 1989 г., когато знаете, имаше няколко партийни издателства или държавни издателства и всичко, което се публикуваше, минаваше една цензура и само това, което беше угодно на партията, можеше да се публикува и съответно да се чете“, коментира представителят на издателство "Еделвайс“

"Надявам се Асоциацията да застане на страната на свободата на словото и свободата на изразяване и да защити нас като членове, защото ние сме равноправни членове на тази Асоциация и по никакъв начин до този момент не сме направили нещо, с което да ощетим Асоциацията или да накърним нейното реноме.“

Звездомир Андронов заяви, че за четвърта поредна година участват в Панаира на книгата и за първи път се сблъскат с такава реакция.