Организацията на евреите в България "Шалом" написа отворено писмо срещу издателство "Еделвайс", което участва на ежегодния пролетен Панаир на книгата в София. Възмущението е адресирано до Десислава Алексиева, председател на Aсоциация "Българска книга“ и до министърът на културата Найден Тодоров. 

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса: 

"Уважаема г-жо Алексиева,

Уважаеми г-н Тодоров,

С огромно възмущение разбрахме, че на традиционния пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга“ и с помощта на Национален фонд "Култура“ има специализиран щанд на издателство Еделвайс, издаващо издания, отричащи Холокоста и прославящи крайно-дясна, антисемитска и расистка идеология. По този начин събитието, което организирате спомага за разпространението на език на омразата.

Автори като Дейвид Ървинг, заклеймени и осъдени за отричане на Холокоста; спомени на легионери и участници в крайни организации през 30те и 40те години в България и мемоари и възхвалявания на лидери на национал-социалистическата идеология, се продават свободно без подходящия исторически контекст, предупреждение и коментар за четящия и директно насаждат идеи, които нашето общество, отдавна е отрекло.

Ние вярваме, че само седмица след празника на книжнината и културата 24 май и след огромното признание на българската литература чрез наградата Букър за Георги Господинов, разполагането наравно на подобна печатница на клевети и неистини съвместно с литературни постижения е не само грешно, но и опасно. Вярваме, че не всяко печатно произведение трябва и може да се нарича книга, а са важни стандартите, уроците и посланията, които те дават на обществото. И като такива вярваме, че издателство Еделвайс няма място на престижен форум като Пролетния панаир на книгата.

Бихме се радвали да преосмислите участието на издателство Еделвайс в панаира.



С уважение:


Проф. Александър Оскар

Председател на Организацията на евреите в България "Шалом“"