Здравната комисия към парламента заседава във връзка с разпространението на случаите на коклюш в страната. На изслушване при депутатите са министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

От Министерството на здравеопазването са изпратили писма в началото на април до РЗИ и БЛС, с които посочват, че всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата в техните листи от пациентския списък, подлежащи на имунизация и реимунизация, а ако бъдат констатирани пропуски, те да бъдат отстранени, съобщи здравният министър Галя Кондева

"В момента всеки болен от коклюш трябва да подлежи на самоизолация и лечение у дома, като не повече от 30 дни, като неимунизираните и неболедувалите контактни лица се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни", обясни Галя Кондова. 

Освен това, Здравното министерство е осигурило тестове за диагностика. Такива вече има осигурени в Столично РЗИ. Въведени и са критерии на кого и при какви случаи да се прави диагностиката. 

"Осигурени са допълните средства за закупуване на лаборатнорния диагностикум и за следващия месец. Работим в посока да създадем условия за извършване на диагностиката и във Варна, Стара Загора, Плевен и Пловдив чрез районните здравни инспекции", каза министърът на Здравеопазването.

Кондева каза още, че при поява на коклюш в детските градини или училищата децата се поставят под медицинско наблюдение за 14 дни. Засегнатите групи или класове се поставят под карантина. 

Общо децата получават шест пъти ваксина против коклюш, каза още здравният министър. И продължи: "В склада на Министерство на здравеопазването има достатъчни количества ваксини, съдържащи коклюш компонента, за деца от двумесечна до двегодишна възраст". 

По отношение на разпространението на заболяването в станите тя каза, че най-голямо е естествено разпространение в Софийска област, където случаите са 214. В 11 области пък до този момент нямаме докладвани случаи.

"Имаме добро имунизационно покритие. Общо взето 95% е стремежът на всички държави. Ние сме 94-95% през последната година", каза Кондова, но предупреди, че заболяването се разпространява както сред ваксинирани, така и сред неваксинирани.