Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев приветства участниците в първия по рода си Симпозиум за изследване и иновации за европейска сигурност и отбрана (RISE - SD) днес, 31 май, съобщиха от Министерство на отбраната. Симпозиумът се провежда в рамките на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022“ и предхожда официалното му откриване утре. Той се организира от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров“.

Заместник-министър Станимир Георгиев поздрави участниците от името на министъра на отбраната Драгомир Заков и им пожела ползотворни дискусии. Той отбеляза, че симпозиумът дава възможност за презентация на нови стратегии в областта на сигурността и отбраната, които са особено актуални в настоящия момент. На него ще бъдат представени ключови програми на НАТО и Европейския съюз за иновации и растеж в тези два сектора, допълни той и направи препратка към сходната тема на научната конференция, която ще се проведе на 2 юни също в рамките на изложението.

Симпозиумът се провежда със съдействието на Министерството на иновациите и растежа като от тяхна страна присъства заместник-министър Карина Ангелиева. Голяма част от участниците в него са от чуждестранните делегации. На откриването бяха направени и демонстрации на модерни технологии, които свидетелстват за връзката между отбранителната индустрия, науката и инвестирането на публичните финанси в повече сигурност и способности.