Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция. Дела и не рядко саможертва. Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на честванията във връзка с годишнината от гибелта на Христо Ботев, които се проведоха във Враца. 

"Всяко време ражда своите неповторими личности, орисани да обръщат епохи и да останат завинаги в паметта на народа. Когато в тъмнината на робството българите най-силно копнееха за свобода и достойнство, когато търсеха самочувствие и вяра, дързост и вяра да постигнат своя идеал, именно тогава провидението създаде неподражаемия Христо Ботев", заяви президентът Радев.

"Той бе огненият дух на българската революция. Стихия, чиято непримиримост увлича и вълнува, предизвиква и стряска - вулкан от слово и дело, който разтърси съзнанието на своите съвременници", каза още той в словото си. 

"Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция. Днес ние сме длъжници на онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за свободна и независима България", категоричен е президентът. 

По думите му дните, в които почитаме паметта на Ботев, не са повод за патос, а за размисъл върху завета, оставен ни от революционера. 

"Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията - още ли "светните у нас считат за луди", още ли "глупецът вредом всеки почита", още ли "народът го смучат наши и чужди гости", още ли "българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги".