Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да приеме бюджета за 2023 година. За това напомниха десетките протести на всички синдикати в България, които се проведоха в различни градове през последните седмици.

Протестираха учители, служители на Националния осигурителен институт, на Комисията за защита на потребителите, Националното радио, културтрегери и всички, работещи в обществения сектор.

Синдикатите в България винаги са в протестна готовност, а увеличението на заплатите у нас не е лукс, а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е реален срок за приемането на закъснелия Бюджет 2023.

"Съвсем нормално е и е постижимо да се внесе бюджет с 3% дефицит и да има адекватна политика по доходите, което да удовлетворява работещите в обществения сектор и да им компенсира загубената покупателна способност", обясни Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред БНТ.

Работещите в България в обществения сектор са повече от 500 хиляди. Според икономиста на КНСБ в бюджета ще са необходими около 700-800 милиона допълнителни средства , за да се компенсира инфлацията

"КНСБ организира над 30 протеста през последните няколко месеца, било то в НОИ, било то в БНР, културата, читалищата и библиотеките. Опасявам се, че ако няма повсеместна политика за доходите, а не на парче, както се прави до момента, цялото това нещо ще се пренесе пред Народното събрание като национален протест", коментира Любослав Костов.

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" дори поставят по-кратки срокове. Според тях е реалистично бюджетът да влезе в сила още на 1-ви юли.

"Именно сега е моментът, в който новото правителство трябва да внесе конкретните промени, за които ние настояваме. Именно поради тази причина нашите протестни акции бяха преди приемането на бюджета и ще продължат, докато той не се приеме и не бъде гласуван във вид, който да удовлетворява работещите. Има огромно напрежение в НОИ, там искането е за 30 %, в Националния статистически институт заплатите са под 1000 лв., което е срамно", обясни Кремена Атанасова, председател на САС "Подкрепа".

Служителите в Комисията по досиетата пък взимаат до 900 лв. Преди около два месеца с искане за 30% увеличение протестираха и от Комисията за защита на потребителите. Учителите също стачкуваха преди седмица. Те очакват изплащане на вече приетото увеличение на заплатите им още от 1 януари.

"Още от следващата седмица започваме преговори в тази посока. Аз съм дълбоко убедена и вярвам на новото правителство, защото такива са им политиките по време на предизборната кампания", каза Янка Такева, Председател на синдиката на българските учители.

Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата. 544 милиона лева са общо отпуснатите средства за образования в проектобюджета, който предстои да се приеме. От синдиката ще настояват и за повишаване на средствата за поддръжка на детските градини и училищата.