Ако сте имали контакт с процесионка, трябва да се измиете хубаво с вода и при поява на обрив да намажете с локален кортикостероиден крем, антихистамини евентуално да се назначат и да се потърси лекарска помощ. Такъв съвет даде доц.д-р Георги Николов от Националния център за заразни и паразитни болести в “Денят на Фокус".

“При някои пациенти се получава сенсибилизация - стават алергични към алергени в токсините от влакната на процесионката и при втора среща с нея може да има тежка алергична реакция. Тогава може да се направи алергична проба - разработили сме алерген от борова процесионка, който се хваща от алерголозите при тестове", уточни медикът.

“Проблемът с процесионките, както се наричат, най-вече боровата процесионка, го следим от 10 г. Тази гъсеница е много разпространена в България. С колеги от БАН проучихме тези вредители по горите, които унищожават дърветата.

Тези гъсеници имат токсични власинки, които предизвикват оплаквания у хората и животните. С промяната на климата и разпространението на ареалите на процесионките повече райони от страната ще бъдат засегнати от тях. Наричат се така, защото се закачат една за друга и сякаш вървят в процесия. При миграцията си се придвижват в колона", даде подробности за гъсениците доц.д-р Николов.

“Дъбовата процесионка също се среща в горите ни и е сходна на боровата. И двата вида гъсеници предизвикват у човека реакция заради токсичните си власинки. Това е тяхното приспособление за защита и при досег с кожата отделят токсични вещества, някои от тях са алергени и се наблюдават обриви, инхалиране, пристъпи на задух, рядко може да се предизвика шок - за такива случаи у нас още няма доказателства, специално за шокът", поясни още лекарят.

“Боровата процесионка действа при непосредствен контакт с кожата, но когато процесионките са в голямо количество, особено по дърветата под формата на пашкули, при отварянето можем да инхалираме тези космици и да се получат по-тежки алергични реакции. Домашните любимци, когато намерят процесионки, могат да я подушат или изядат и въздействието става върху лигавицата с тежка обща реакция", даде подробности по темата доц.д-р Георги Николов.