Заложени са феромонови капани срещу разпространението на боровата процесионка в Казанлъшко. Това каза директорът на ДГС в Казанлък Мирена Татарджийска, предаде репротер на "Фокус". Във връзка със зачестилите оплаквания от присъствието на вида гъсеница- борова процесионка на територията на Община Казанлък и инициираната подписка за третиране срещу нея, беше направено запитване към Държавно Горско стопанство Казанлък, от чиято компетенция са подобни въпроси.

Мирена Татарджийска подчерта, че в момента разпространението на вредителя се следи и няма нашествие. Около 4000 декара борови насаждения в Старозагорска област са обработени от въздуха миналата година с препарат срещу гъсеницата, която се храни с игличките на иглолистните дървета. Тя предупреди, че при задаващото се затопляне и влажно време, не е изключено при разходка в гората да се натъкнем на вредителя.

Пръскането срещу гъсеницата се прави през месец август. "Повторното обработване срещу борова процесионка на горските масиви с биологичен агент в този период от годината няма да има ефект", каза директорът на Горското в Казанлък. Тя обясни, че борбата с боровата процесионка включва два етапа. Първият етап е биологична борба, която вече е изпълнена. Вторият е залагане на феромонови капани, които улавят мъжките екземпляри.