Прокуратурата никога не е бягала от отговорност. Такова мнение изрази в ефира на NOVA председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов.

"Съзнаваме своите слабости и винаги сме заявявали, че е необходимо системата да бъде усъвършенствана", поясни той.  

Относно това, че България оглави световна класация за напредък във върховенството на закона, Николов каза следното:

"Трябва да осъзнаем, че когато имаме успехи или провали, те се дължат и на институциите, и обществото. Тази оценка е признание, защото във въпросния доклад се коментира, че е налице един феномен на глобална рецесия на върховенството на правото".

На въпрос как се отрази на Прокуратурата предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев и назначаването на Борислав Сарафов, Николов отговори така:

"Това беше един турбулентен период както за Прокуратурата, така и за цялата ни държава. Ние като прокурори продължаваме да изпълняваме своите задължения според Конституцията. Така трябва да бъде. Независимо от всички сътресения, институциите трябва да продължат да работят. Съумяхме в тежки условия да запазим независимостта на Прокуратурата.

Той добави още, че не смята за положителна стъпка разделянето на ВСС на съвет, в който ще участват съдии и Прокурорски съвет.

"Проблемът е , че българската конституция при конструиране на съдебната власт е стъпила на едно много дълбоко разбиране, че съдебната власт трябва да бъде единна и независима. Когато ликвидираме органа, който олицетворява тази независимост, който я брани, ние по същество ликвидираме единната и независима съдебна власт. Не ни трябва разрушаване на фундамента около който е изградена българската съдебна система. Той е добър, модерен и предизвиква завист от професионалистите в развитите европейски държави", каза още председателят на Асоциацията на прокурорите.