Горите ни трябва спешно да се адаптират към новите климатични промени. Това каза Събеседник: Владимир Иванов, WWF, в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус". "Бидейки част от Европейския съюз, ние сме част от най-иновативната общност в света по отношение на природозащита. Никъде другаде в света не съществуват наднационални механизми, надгранични механизми, като екомрежата НАТУРА, като ред други закони на Европейския съюз, които опазват природата и които събират усилията на 28 сравнително големи икономики в тази посока“, обясни той, добавяйки, че трябва съзнателни усилия и приоритизиране.

"Преди десетина години говорихме, като давахме примери за климатични промени, говорихме за някаква си озонова дупка в Австралия или нещо там се случва на белите мечки там – няма тук бели мечки, хората не ги знаят, не ги виждат. Но днес има сериозно засушаване, днес боровите култури в България навсякъде съхнат, има каламитети и други проблеми. Горите ни трябва спешно да се адаптират към новите климатични промени, за да ги имаме, защото като имаме гори, имаме води, нямаме ерозия“, допълни той.

По думите му смислени стъпки за опазване на природата се правят. "Това не го работим само от WWF, работят го и държавните институции, които трябва да се грижат за това. По-скоро според мен липсва обществено разбиране, енергия хората да участват с малките си възможности, които са ужасно важни“, каза още Иванов.