"Объркана е формулата. С 15 лева на човек не може да се хранят тези хора (бел.ред: украинските бежанци). Правилната формула беше 40 лв за храна. Но предполагам, че хората няма да се сърдят, защото все пак е беда. По-добре това, отколкото нищо".Това каза в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по повод гласуваните нови 15 млн. лева за хотелиерите, настанили украински бежанци.

"Малко е късно, но по-добре късно, отколкото никога. Първите пари си ги получихме. Второто плащане е добре дошло за тези колеги, които имаха трудности заради това, че закъсняват тези пари. Кризите продължават, предполагам, че ще има още някаква бежанска криза от някъде. Добре е държава да не бави тези неща, защото за нея тези пари са малко, но за хората са съществено важни", допълни Налбантов.

Той даде пример с бежанската политика на турския президент Ердоган, който настанява 50 000 бежанци в Анталия и редовно се изплащат там компенсациите, няма колебания във финансовата помощ. Там не се бавят. Това е приложимо и за нашата страна, тъй като повечето пари се предоставят от Европейския съюз. Не трябва да се дават пари само за оръжие, а и да хуманитарна помощ.

"В очите на украинците виждам голяма благодарност. Имаше спекулации, че имало фалшификации, това категорично не е вярно. Едно нещо, ако го правим, трябва да го правим като хората", допълни още заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.