И тази година хиляди любители на туризма от цялата страна изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко Константинов и Иван Вазов, с което показаха, че и след 127 години обединеното туристическо движение е живо. "Надявам се скоро да се похвалям, че най-старата и мащабна неправителствена организация в България, каквато е Българският туристически съюз, ще придобие Статут за национално представена организация в областта на социалния туризъм в България“ – заяви по повод крупното туристическо събитие Венцислав Венев, председател на БТС, съобщиха от БТС.

След като поднесе цветя заедно с Георги Георгиев – председател на Общински съвет към Столична община на барелефа на Щастливеца на Черни връх, Венев поздрави хилядите туристи, сред които представители на 135-те туристически дружества от страната, аплодира изпълненията на хоровете "Планинарска песен“ и петричкия хор "Иван Апостолов“ и участва в церемонията по награждаване на бегачите от "Витоша Рън 22“, пробягали 18 км от НДК до върха на планината. Пред медиите на пресконференция във връзка със събитието каза: "БТС е записал 4 основни задачи в своя устав: да предлага движение на хората, здравословен начин на живот, да образова подрастващото поколение и не само, да учи на патриотизъм. С множеството прояви, които организира БТС, ги реализира в пълен мащаб. Няма друга организация, която така масово да обхваща тази част на обществения живот. БТС е организацията, която поддържа движението "Опознай България -100 Национални туристически обекта“, което е уникално национално движение, което обхваща 24 000-25 000 участника годишно. Тази даденост и потенциал, които има БТС, трябва да се използват максимално. Проблемът на туризма в България е, че няма дългосрочна цел. Време е да поставим такава и да кажем какво трябва да представлява българският туризъм след 3, 5,10 или 20 г.“, категоричен е Венцислав Венев.

Новият председател на БТС е убеден, че без помощта на държавата България ще загуби високопланинските си маршрути и хижи, защото те бавно и тъжно се рушат. "Всяко правителство трябва да застане зад идеята, защото развивайки туризма се инвестира в здравето и работоспособността на българите: да са щастливи, образовани, да знаят как да общуват с природата, животните, фауната, как да се държат в планината, което е роля и мисия на БТС да ги научи. И независимо кое правителство ще дойде, трябва да ни подкрепи, защото сме най-мащабната организация за социален туризъм, образоваме хората в патриотизъм, в отношение към природата, в здравословен начин на живот.Тази наша мисия е дълга традиция.“

Новият председател на БТС Венцислав Венев набеляза още една важна задача – "да се създаде фонд Туризъм и всяко от ресорните министерства – на Здравеопазването, на Образованието, на Младежта и спорта, на Околната среда и водите и на Регионалното развитие и благоустройството да отделят част от техния бюджет или да включат БТС и неговата дейност в своите бюджети. Така ще финансират и ще се поддържат туристическите маршрути на България, местата за настаняване, дружествата. Без съдействието на държавата няма как това да се постигне, а и никъде по света не е направено.“

Иначе от БТС е направен пълен анализ на състоянието на хижите, започнала е дигитализация на информацията за 100-те НТО и дейностите на БТС и ред позитивни промени, които връщат БТС в предните позиции на масовия социален туризъм и активния здравословен начин на живот.

Колкото до празника, той мина с богата официална, спортна и музикална програма. В навечерието му заедно със зам.-министър Петър Георгиев от Министерството на младежта и спорта бяха поднесени венци пред мемориалите на Алеко и Вазов пред Народния театър и НДК. Мустафа Шабан за 8-и път пробяга за 1.45 минути маршрута от НДК до Витошкия първенец, а Мария Накова за 3-и път победи във "Витоша рън 22“. Няколко хиляди българи качиха маршрута, пяха и се веселиха, доказвайки, че планината е на всички и трябва да я уважаваме, че делото на предците ни да съхраним и обичаме природата е жива повеля.