Днес Управителният съвет на Национален фонд "Култура“ прие резултатите по Програма "Творчески стипендии“, съобщиха от Министерството на културата. Бяха подадени 2754 кандидатури, от които 1730 са одобрени за финансиране. Одобрените кандидати ще получат творческа стипендия в размер на 4064 лв.

Основната цел на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти в областта на всички изкуства, както и на други специалисти от областта на културата, упражняващи своята професия на свободна практика, чрез кандидатстване пред Национален фонд "Култура“. Чрез програмата ще се позволи подпомагане на широк кръг от артисти и културни дейци да продължат работата си, както и осигуряване на условия за създаване на творчески продукти.

Екипът на НФК прави и важно уточнение относно договорите: Подписването на договорите по извънредните програми на НФК следва да се случи двустранно и по електронен път. Екипът на НФК ще се свърже с всички одобрени кандидати с насоки.

Във вчерашния ден бяха публикувани и резултатите по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на традиционния цирк“. Резултатите могат да бъдат разгледани тук. Програмата има за основна цел да подкрепи традиционни циркове в България и техния капацитет за развитие в пост-ковид ситуация. Индикативната сума на програмата е 1 000 000 лева.

В оставащите заседания до края на м. юли УС на НФК ще гласува резултатите от програмите, чието оценяване от експертните комисии е приключило.