"Този конфронтационен тон в политическото говорене и практика в последните две години, виждаме ги като резултат в пети поредни избори, които още, както се казва не е изсъхнало мастилото на ЦИК и в нашето публично говорене ние си задаваме въпроса – ами новите потенциални коалиции дали са възможни и дали ще бъдат устойчиви? Алтернативата, която предлагаме ние, стилът на диалог, стилът на конструктивизъм е алтернатива на всичко това, преживяно до момента! Ние си плащаме цената за това. Но мисля, че ще продължим в същия стил, без да навлизаме в стила "тик-ток“, явен популизъм, явно търсене на емоции!“.

Така отговори председателят на "Български възход“ Стефан Янев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Ще продължите ли да поддържате този, ако позволите тези определения, академичен тон на национално отговорен политик в българската политика? Или ще се изкушите и Вие, като "нюуейв-а“ в политиката да пускате "лафчета“, да правите постове, разни събития, да се доближите, извинете за сравнението, до тик-ток стила?“.

Стефан Янев заяви, че БВ ще продължи да се опитва да бъде коректив. Той добави: "В предизборната кампания направихме едно конструктивно предложение от гледна точка на това, че дълго време политическите партии в България не намират начин как да стигнат до диалога, до конструкция, която да позволи създаването на коалиция, която предполагаемо, по един прозрачен начин, посочващ отговорностите на партията, ще позволи създаването на правителство и мнозинство, ние подготвихме един документ, който най-общо го наричаме споразумение за разбирателство. Този документ не го публикувахме умишлено, тъй като не сме част от 49 НС, но всъщност е на разположение на всички партии, които искат да го ползват. Готови сме да го предоставим!“.

Беновска попита: "Казахте преди малко, че ще работите за България и за българите. Не мога да се въздържа да не Ви попитам за геополитиката, която определя и българската вътрешна политика. Трябва ли България да излезе със свои позиции за това трябва ли Путин да бъде арестуван, ако се появи на наша територия, съгласно промъкващите се позиви за решения на Съда в Хага и американски тенденции? Трябва ли да вземем отношение по ставащото една година преди президентските избори в САЩ, процесът, който евентуално ще се води срещу Доналд Тръмп, който очевидно ще се кандидатира пак? Каква е Вашата оценка за присъединяването на Финландия към НАТО? И в този ракурс позицията на Турция и предстоящите президентски избори в Турция? И накрая, трябва ли нашите политици да се произнесат, било на КСНС, било в НС по тези теми?“. Янев отговори, че България, приемайки своите ангажименти към международните организации, към които е поела и подписала споразумения, разбира се, че трябва да ги изпълнява. В този смисъл има едно правило, че международните договори превишават българското законодателство по тежест и им се дава предимство. "Но влизаме в една

чисто политическа хипотеза. Защото кога ще настъпи ситуацията, в която Путин ще иска да пристигне в държава, която ще го арестува?“, попита лидерът на "Български възход“.

Стефан Янев продължи, че това са тези, които са несъществени от гледна точка на българския дневен ред. Това дали България ще има отношение и ще декларира ясно какво би направила в тази хипотеза, е отговорност на правителството, отговорност на Парламента. "По подобен начин бих коментирал и какво се случва в САЩ. Дали и как ще има процес срещу бившия президент Тръмп и потенциален кандидат на следващите избори догодина пак е тема, която като че ли не касае гражданите на Каспичан, на Русе и Силистра! Какво ще се случи на това политическо поле е важно от гледна точка на глобалното представяне на Америка във вида, в който я познаваме като демокрация, която дава някакъв дневен ред в световен мащаб. Но пак казвам, по-добре е да се фокусираме върху това какво се случва в България!“, добави той.

Според Янев Финландия не променя баланса на силите със своето участие в НАТО. Той продължи, че НАТО е военно-политическа организация с отбранителна цел на всички държави, които споделят тези ценности. От друга страна е въпросът, че Финландия граници пряко с Русия, а според Русия неспазването на договорките от преди 20-30 години, че НАТО не би трябвало да се разширява на изток, представляват заплаха за Москва. Стоят и въпросите дали се сближават Русия и Китай по определени позиции. Всичко това показва, че в света се случват геополитически процеси, които ще променят начина на баланса на силите и това, което познаваме като взаимодействие на международната общност в последните 70 години след Втората световна война. Янев заяви: "Как ще изглежда новия геополитически ред, как ще изглежда света след 2-5-10 години е един открит въпрос, на който не можем да дадем точен отговор към момента. Но в същото време трябва да правим своя анализ, да се подготвяме за това, което предстои, пак от гледна точка на българските национални интереси, на българската сигурност, на възможността на българският бизнес да поддържа своите икономически връзки във всички посоки, така че България да бъде по пътя на развитието икономически и социално. Това е тънкостта, това е въпрос на много анализи и на намирането на правилните решения, които отчитат тези процеси. Въпрос на анализ и въпрос на действие!“.