Продължаваме да следим казуса дали реално на Панаира на книгата се разпространява език на омразата или пък се нарушава свободата на словото. По-рано днес ви съобщихме, че организацията на евреите в България "Шалом“ публикува отворено писмо, в което твърди, че издателство "Еделвайс“ разпространява антисемитска литература и идеология. В специално интервю за Агенция "Фокус" представител на издателството определи като скандално искането да бъдат премахнати от Панаира на книгата. 

След запитване от наша страна от Асоциация "Българска книга" ни изпратиха официалната си позиция по казуса, която публикуваме без редакторска намеса: 

"Във връзка с отворено писмо от Организацията на евреите в България "Шалом“получено на 30.05.2023 г., и след получените и подадени сигнали за нацистка пропаганда и литература, издавана и разпространявана от издателство "Еделвайс прес“ ЕООД, Ви уведомяваме, че на 30.05.2023 год. в 12:00 часа сме внесли сигнал в Софийска районна прокуратура с входящ номер 26788/30.05.2023 г. за вземане на отношение по компетентност. Към сигнала сме приложили всички получени на пощата на Асоциация "Българска книга“ имейли и кореспонденцията ни с "Еделвайс прес“ ООД във връзка със случая.

Смятаме, че би било от голяма полза за решаване на казуса, ако присъедините и Вашите сигнали към преписка с входящ номер 26788/30.05.2023 г. по описа на 

Софийска районна прокуратура."

Продължаваме да следим темата.