България със сигурност ще има ресторант със звезда Michelin. Това каза шеф Георги Иванов в интервю в предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус".

"Нужно е огромно усилие – първо, професионално, защото Michelin Guide следи шеф готвачите – тяхното сиви, тяхната презентация, в какъв процес са се развили, къде са се обучавали, с кого са работили", заяви той.

Той обясни и какви са изискванията към ресторантите, за да могат да получат високия приз. 

"Те (бел. от ред. - Michelin Guide) държат на базата продукти, да са местни. Самият ресторант, ако отворите в Испания, например "Азурменди", шефът му на около 32 години вече имаше три звезди Michelin.  

Другото е виненият лист. Искам да ви кажа, че големите изби в  Европа, реколтите им са букнали от големите ресторанти и хотели за поне 5 години напред. Избите, които произвеждат вино, всяка година е различно, това се следи изключително точно", каза шеф готвачът.

Шеф Иванов разказа, че през 1986 година ресторантът "Преслав", който се намирал в хотел "Шератон", със сигурност е заслужавал звезда Michelin: "Сервитьорите бяха с фрагове, сервираха като по часовник и бяха феноменални. Още като влезеш в ресторанта, той беше целият червен, това беше първата заявка за Michelin Guide".

Ася Александрова