Наводнени са канализационни мрежи, гробища и различни други обекти. В района на Одеса замърсявания от вида салмонела и патогени със сигурност вече са установени, но въпросът е за други по-вредни за човешкото здраве съединения на основата на различни метали. Това каза за предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който коментира разрушаването на 6 юни на стената на язовир "Нова Каховка".

"Във водите на Одеския залив е установено много високо съдържание на желязо. Въпросът е дали тези по-тежки метали ще се утаят преди да стигнат до бреговете на България? И ние ще сме свидетели само на това да виждаме покъщнина и трупове на различни животни, или може да има по-сериозно замърсяване. Най-големият риск в региона остава Запорожката АЕЦ. Там трябва да бъдат съсредоточени усилията. Неслучайно Международната агенция за атомна енергия настоява да изпрати свои експерти в района, настоява за демилитаризация, за да могат да бъдат предприети нужните мерки и да се гарантира, че няма да се стигне до някакъв тревожен инцидент в района", допълни Борислав Сандов

Необходима е хладка вода за охлаждането на реакторите, за което е важно да бъдат инсталирани различни съоръжения, които да вкарват студена вода в района на резервоарите.