СФСМВР изрази своята позиция по актуалната тема с ареста на журналиста Димитър Стоянов и зададе въпроса: "Не отваряме ли една огромна кутия на Пандора?".

"Искаме да живеем в Държава, в която е ясно на всички, че нямаш право да се правиш на бабаит и да размахваш пистолети, независимо какви са твоите професионален, социален, икономически и образователен статус", настояват полицаите.

От най-големия полицейски синдикат, Синдикална федерация на служителите в МВР, с 12 хиляди служители на министерството в редиците си, предпочетоха социалната мрежа "Фейсбук", за да изразят мнението си, да зададат своите въпроси и да поискат "буквата на закона" да се спазва. 

"Фокус" публикува позицията на СФСМВР без редакторска намеса:

"И все пак, да размахваш личното си оръжие и да заплашваш с него невъоръжено лице, в Република България е не само неморално, но и незаконно (все още и за наше щастие). И независимо дали си журналист, политик, бизнесмен или обикновен гражданин – санкцията трябва да е една и съща.

Не е ли именно това единния подход и справедливост, които искаме? Не се ли стремим да няма двойни стандарти и законът да се прилага по един и същи начин за всички? Не е ли правовата държава именно тази, в която няма прошка нито за милионите, нито за кокошките? Защо тогава отново сме разделени? Защо отново се протестира срещу МВР в защита на Димитър Стоянов? Защо се оправдава размахването на оръжие, без да има реална заплаха за живота?

И ако ние, като общество сега застанем и оправдаем действията на Димитър Стоянов, то не отваряме ли една огромна кутия на Пандора, която дава основание на всеки един гражданин със законно притежавано лично оръжие да го размахва по всяко време, на всяко място и срещу всяко лице? Не оказваме ли натиск законът да бъде прилаган по различен начин и в различна степен, в зависимост от това дали харесваме или не даден човек?

Не създаваме ли двойни стандарти? Не компрометираме ли именно демократичните принципи и основите на правовата държава? Пишем тази позиция, защото смятаме, че моментът е от изключителна важност и случващото се с Димитър Стоянов ще промени средата за сигурност в България. 

Смятаме, че трябва да бъде спазена нормата на закона, защото искаме да живеем в Държава, в която е ясно на всички, че нямаш право да се правиш на бабаит и да размахваш пистолети, независимо какви са твоите професионален, социален, икономически и образователен статус.

И тук говорим за ред, законност и справедливост. В тази ситуация, имаме едни институции, които са действали и са задържали закононарушителя, въпреки неговия професионален статус и без да се плашат от отзвука, който ще има. А това е лъч светлина, защото показва, че независимо колко кресливи са клакьорите и агитките, справедливостта и законността не са загубена кауза.

Благодарни сме и се надяваме "буквата на закона" да бъде приложена в пълната и тежест, защото изключенията днес, са законно оправдание за действията на престъпниците утре!", пишат от СФСМВР в официалната си страница в социалната мрежа.

Днес по темата отношение взе министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който бе категоричен, че МВР няма нищо общо с обвиненията за провокация спрямо Димитър Стоянов. Хронологията на събитията в детайли съобщи директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи гл. комисар Любомир Николов.

В сряда вечерта около 50 души, организирани от Гражданско движение "БОЕЦ", се събраха пред Министерството на вътрешните работи, за да изкажат личната си позиция в подкрепа на Димитър Стоянов и да поискат оставката на силовия министър.