Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни. Ако получите обаждане или съобщение за пратка, но не сте поръчали нищо или никой не ви е предупредил за нея, това е поредната измама.

Ще ви поискат пари, но накрая може да се окажете с източена сметка, защото така извършителите събират данни на дебитни и кредитни карти.

В мобилните ни телефони вече пазим всички наши данни - от тези, които доброволно сме публикували в социалните мрежи до тези, които сме запаметили за по-лесно чрез различни наши профили. Включително и на дебитни и кредитни карти, за да плащаме по всяко време.

Затова, който се сдобие с номера ни може да ни предложи какво ли не. От пералня, която сме спечелили, до есемес за изненадваща пратка, която ни очаква в пощата. Накрая винаги се стига до момента, в който трябва да платим, а насреща няма нищо.

"Обикновено тези атаки се случват на кампанийно ниво. Тоест в момента имаме кампания с "Български пощи", а през годините сме виждали подобни с компании за транспорт и логистика. Тук големият апел към всички зрители е просто да бъдат внимателни", заяви пред БНТ Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Най-заблуждаващи в момента са измамите, при които е използван изкуствен интелект. Жертвите са заблуждавани с едновременно използване на текст, глас и образ. Но в поведението си крадците на данни си приличат.

"Може да има граматични и лексикални грешки в изказа им, но те обикновено се представят от някаква институция. Имаше опити, в които се използваше името на МВР, НАП, Европол, за да се даде допълнителна легитимност и авторитет на това, което получавате", допълни Любомир Тулев.

В случая това не е първата измама, при която е използвано името на "Български пощи" - потребителите трябва да бъдат внимателни.

Oпитът на специалистите по киберсигурност да открият извършителите показа, че дори това да се случи трудно може да им бъде потърсена отговорност, защото в повечето случаи те са извън Европейския съюз и органите на реда в съответната държава не оказват съдействие.