До този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Това заяви за БНТ изкуствоведът и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга.

Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

Стотици крадени картини, от музеи и частни колекции - това представлява арт колекцията на румънския диктатор Николае Чаушеску.

От години Адриан Буга изследва тези произведения на изкуството. И засега не е открил нито една следа там, която да е свързана с експресиониста Джаксън Полък.

"Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеско липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, какъвто е стилът на Полък", каза Адриан Буга.

Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет.

"Голям етикет, голямо парче хартия, на което има информация за картината. На кого принадлежи, от кой музей е взета. В колекцията картините са с инвентарен номер, изписан с черно или червено мастило. За да съм сигурен дали е автентична, трябва да видя как този етикет е залепен на гърба на картината, какво е лепилото, пигментите", каза Адриан Буга.

За да бъде внесена или изнесена от Румъния, една картина трябва да имат личното разрешение на диктатора - лист хартия с подпис.

"Те се регистрират в Секуритате, там имат списъци на всичко. Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. но имайте предвид, че на черния пазарза произевдения на изкуството всеки може да твърди всичко, но трябва да се докаже. в къщата му не съм открил никакви чужди картини, от Полък или някой друг експресионист. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини", каза Адриан Буга.

Румънските власти вече са потърсили съдействие от Буга. Предстои архивите на Секуритате да бъдат разровени отново.