България най-вероятно ще придобие картината на Джаксън Полък, каза министър Демерджиев по повод разкриването на кражбата на известното произведение на изкуството.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 милиона долара, стана ясно от думите на министър Демерджиев.

Картината е намерена благодарение на основната дейност на българските служби, както и на работата на гръцките им колеги.

След задържането, картината е предадена на прокуратурата.

"Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия", каза министърът.

В процеса на разкриването на престъплението, се установява, че тя не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България и че това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български граждани, като целта е била да се продаде на чужди клиенти.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината. Акцията е продължила месеци наред. Има данни картината да е била от колекцията на Николае Чаушеску (б.ред.Николае Чаушеску е румънски политик, ръководител на комунистическа Румъния от 1965 до падането на режима му през декември 1989 година.), като в един момент е преминала в Гърция.

Той уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината. Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко е всъщност истинската й цена. Българинът е искал да я запази, вместо да я предаде според договорката. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище и е предадена, където трябва.

"Като се има предвид, че последната творба на Полък е продадена за 100 млн, не очаквам, че тази ще струва по-малко от последната", каза още Демерджиев пред bTV.