Разследването за откритата картина у нас, за която се предполага, че е на художника Джаксън Полък, първоначално е водено за вещно укривателство, а впоследствие събраните данни са  изпратени по компетентност до Софийска градска прокуратура, тъй като е възможно да се касае за движима културна ценност. Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова, предаде репортер на "Фокус".

"До момента разследването е водено около това, че в България е организирана евентуална незаконна продажба на тази картина. В хода на действията картината е иззета. Тя се съхраява при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за Джаксън Полък от периода 1945-1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не решителен елемент", посочи Петрова.

"На гърба на картината е имало посвещение и по-точно надпис, горе вляво на английски език, който казва: "Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден. 16 септември 1949 г. Подпис", допълни Петрова. 

Бекол е американска актриса и модел, известна със своя характерен глас. През 1999 г. Американският филмов институт включва Бекол под номер 20 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.