Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък бе открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на "Европол“. Твърденията са, че струва 50 милиона евро. Ако е автентична обаче, може сумата да е още по-голяма, каза в ефира на bTV арт консултантът Десислава Зафирова. Тя обясни, че нито една галерия в света не може да потвърди това освен фондацията "Джаксън Полък". Към тях трябва да се подаде заявка и да се направи експертиза, която ще е и безплатна.

"Този художник се търгува на цени между 50 до 100-150 милиона евро. Има продадена такава картина и в момента е притежание на Австралийската национална галерия. Неговите картини са притежание по-скоро на големи музеи, в които се разполагат зали специално за изкуство", добави Зафирова.

Картината, намерена у нас, се предполага, че е същата, въртяла се на пазара у нас.

"Предполагам, че става въпрос за същата картина, която наскоро се въртеше сред колекционери в България. Експертиза за автентичност може да бъде дадена само и единствено от фондацията на художника", добави Зафирова.

Една открадната картина може да се идентифицира в специален регистър.

"Интерпол го следи и много лесно може да бъде проверена тази картина дали е открадната и да се установи буквално за часове, ако тя е открита, както се твърди в края на февруари. До този момент тя вече трябва да бъде идентифицирана", добави експертът.