Председателят на АБВ Румен Петков и зам.-председателят на партията Петър Първанов бяха гости на събитията, които отбелязват 260 години от написването на "История славянобългарска“ от св. Отец Паисий Хилендарски в Самоков. Те поздравиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кмета на общината Владимир Георгиев, Негово преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия. Това съобщиха от АБВ.

Началото на Паисиевите дни в Самоков бе поставено с премиерата на спектакъла "Паисий" на Ансамбъл "Българе" - вълнуващо представление, заредено с много емоция и патриотизъм, което проследи, чрез танц и визуални ефекти, живота на Хилендарския монах и написването на "История славянобългарска".

"Малката книжица“ на светия Отец полага началото на българското Възраждане, векове след процъфтяването на Самоковската книжовна школа, на Самоковската художествена школа, родила над 100 изтъкнати зографи и блестящи образци на живописта и дърворезбата, хилядолетия след просветителската работа на Самоковската епархия, изиграла значима роля в запазването на българския език и дух.